KAJ STORITI, ČE NIMATE IZBRANEGA OSEBNEGA ZDRAVNIKA IN SUMITE NA OKUŽBO? "Obravnavani bodo kot ostali bolniki"

Slovenija

Bolniki brez izbranega osebnega zdravnika se lahko v primeru težav obrnejo na najbližji zdravstveni dom, kjer bodo v primeru potrebe po pregledu obravnavani kot ostali bolniki, zagotavljajo na ministrstvu za zdravje. Na testiranje za okužbo z novim koronavirusom, v covidno ambulanto oz. bolnišnico jih lahko napoti nadomestni ali dežurni zdravnik.

Na ministrstvu za zdravje so v odgovoru na poslansko vprašanje Bojane Muršič (SD) tudi navedli, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za bolnike, ki so ostali brez zdravnika, zagotavlja za določen čas plačilo izvajalcu zdravstvenih storitev, kjer je bil bolnik obravnavan.

Muršičevo je zanimalo tudi, kako bo ministrstvo poskrbelo, da bodo vsi državljani imeli izbranega osebnega zdravnika. Na ministrstvu so odgovorili, da je minister Tomaž Gantar konec oktobra imenoval delovno skupino za razvoj osnovne zdravstvene dejavnosti do leta 2027.

Nalogi delovne skupine sta priprava predloga kratkoročnih rešitev za razbremenitev izvajalcev zdravstvene dejavnosti na primarni ravni zdravstvenega varstva in priprava osnutka razvoja osnovne zdravstvene dejavnosti do leta 2027. Delovna skupina bo v okviru svojih nalog predvidela tudi ukrepe za kadrovsko okrepitev na področju družinske medicine.

Ob tem so dodali, da sta v letošnjem letu obe medicinski fakulteti povečali število vpisnih mest za študente medicine. Razpis za specializacije družinske medicine je omogočal prijavo na nacionalni razpis in na razpis za znanega izvajalca. V sodelovanju z ZZZS odpravljajo tudi določene administrativne obremenitve družinskih zdravnikov, ki bodo razbremenile ambulante in specializacijo družinske medicine naredile privlačnejšo za mlade zdravnike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija