KAJ SO RAZLOGI ZA PONOVNO POVEČEVANJE OKUŽB V OBALNO-KRAŠKI REGIJI? Tako odgovarjajo na NIJZ

Koper

Po le nekaj dneh oranžne faze se je glede na epidemiološke podatke in po vladni odločitvi v rdeče ponovno obarvala obalno-kraška statistična regija. "Večjih žarišč ne beležimo. Primeri so razpršeni po celotni regiji, obolevajo pa vse starostne strukture," so ob tem pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V zadnjih treh dneh po številu potrjenih okužb z novim koronavirusom izstopajo občine Koper, Piran in Sežana. V koprski so od 22. do vključno 24. marca potrdili skupno 101 primer, v piranski 53, v sežanski pa 46, kažejo podatki NIJZ. Na vprašanje, kaj vse so razlogi za ponovno povečevanje okužb v obalno-kraški statistični regiji, pa so na NIJZ odgovorili, da "je povečanje števila okužb verjetno posledica manjšega števila okuženih in obolelih ves čas epidemije in s tem tudi nižja prekuženost prebivalstva".

V zimskih mesecih je bilo zaščitne ukrepe nekoliko težje spoštovati, predvsem v družinah z majhnimi in zaprtimi stanovanji, kar je povzročilo večje število obolelih znotraj družin. "Med našo populacijo sedaj kroži tudi angleški sev, ki je bolj kužen in se med ljudmi hitreje širi," so med razlogi za širjenje okužb še dodali na NIJZ.

V Splošni bolnišnici Izola, ki zadnja dva tedna ni sprejemala bolnikov s covidom-19, ampak jih glede na dogovore pošiljajo v Šempeter in Ljubljano, trenutno nimajo nobenega covidnega bolnika, se pa na ponovni sprejem teh bolnikov pripravljajo, je povedal strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger. Glede na naraščanje potreb po bolnišničnem zdravljenju bolnikov s covidom-19 bodo namreč v petek ob 8. uri znova odprli covidni oddelek. Ta bo deloval v pritličju bolnišnice, so sporočili iz bolnišnice.

Deisinger je sicer povedal še, da bodo imeli za bolnike s covidom-19 za začetek pripravljenih deset postelj na navadnem oddelku ter dve v intenzivni terapiji. "Bomo videli, kako se bodo razmere odvijale in se bomo po potrebi prilagajali," je dodal. V bolnišnici pa so v sporočilu za javnost navedli še, da bodo bolniki na ostale zdravstvene storitve naročeni sedem dni vnaprej.

Obalno-kraška regija, ki skupno zajema osem občin, je po danes objavljenih vladnih podatkih na tretjem mestu med vsemi regijami tako po 14-dnevnem kot tudi po sedemdnevnem številu potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  26 .03. 2021 ob  12: 24
Cazzimperio | 26 .03. 2021 ob 11: 15
O katerih Balkancih govoris? Mojoce o Dijani Đuđić katera pere denar castnemu pristinskemu doktorju Janezu Jansi?
Ali o nepreklicno odstopljenem minstru Hojsu, kateri bi rad kar sam sel po kovid na Hrvasko in ga niso spustili?
Cazzimperio  |  26 .03. 2021 ob  11: 15
Lahko samo sanjate o boljših rezultatih.
Balkanci vam uvažajo kovid....