KACIN O "NESREČNI BAZI PODATKOV": "Šele prejšnji teden je prišlo do deblokade, potem ko sem jaz povzdignil glas"

Slovenija

Potem ko je informacijski pooblaščenec opozoril, da ni jasnega namena, s katerim na eUpravi zbirajo interes za cepljenje proti covidu-19, je NIJZ prijavljene obvestil, da podatke zbira z namenom razumevanja potrebnih količin cepiv ter preverjanja pripravljenosti za cepljenje. Obvestil jih je, da bodo prejeli navodila za prijavo v naročilno knjigo.

Informacijski pooblaščenec je namreč marca v nadzoru zbiranja prijav interesa za cepljenje na spletnem državnem portalu eUprava ugotovil, da je zbiranje osebnih podatkov povzročilo zavajanje posameznikov, saj da objektivno ni mogoče ugotoviti, kaj so dosegli z oddajo vloge - ali so le izkazali interes ali so se prijavili za cepljenje ali pa so uvrščeni v vrstni red. Opozoril je tudi, da ne ministrstvo za javno upravo ne Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje ob začetku nadzora niso želeli prevzeti vloge upravljavca in s tem povezane odgovornosti za obdelavo osebnih podatkov. Prav tako niso uspeli jasno in zanesljivo pojasniti namena vloge na portalu eUprava in pravne podlage za obsežno obdelavo osebnih podatkov.

NIJZ je zdaj posameznike, ki so izrazili interes za cepljenje, obvestil, da podatke zbirajo "za namen razumevanja potrebnih količin cepiv", ki jih mora nabaviti država, "in preverjanja pripravljenosti za cepljenje". Navedli so, da je upravljavec zbirke podatkov NIJZ, obdelovalec pa ministrstvo za javno upravo, da bodo podatke hranili devet mesecev in da lahko posameznik še pred tem rokom pri upravljavcu, torej NIJZ, zahteva njihov izbris.

Zapisali so še, da bo NIJZ v sodelovanju z ministrstvom za zdravje v okviru portala eZdravje pripravil aplikacijo za naročanje na cepljenje proti covidu-19, ki bo na nacionalni ravni uvedena v prihodnjih dneh. Zato bodo tisti, ki so izrazili interes za cepljenje preko eUprave, v prihodnjih dneh prejeli sms-sporočilo ali elektronsko pošto, na katerega bodo morali odgovoriti po priloženih navodilih, v kolikor se bodo želeli uvrstiti v naročilno knjigo. Naročilo bo nato posredovano izbranemu osebnemu zdravniku in cepilnemu centru. V odgovor bodo nato prejeli obvestilo o datumu, uri in kraju cepljenja, je zapisano.

Gre za bazo 140.000 prijav in koordinator za cepljenje Jelko Kacin pričakuje, da se jih bo lahko upoštevalo v mesecu maju. "Žal šele ali pa že," je dejal v oddaji 24ur zvečer na POP TV. Spomnil je, da informacijski pooblaščenec ni dovoljeval vpogleda v "to nesrečno bazo podatkov" in dejal: "Šele prejšnji teden je prišlo do deblokade, potem ko sem jaz povzdignil glas in povedal, da to nikakor ni v dobro ljudi." Zdaj bo moral NIJZ vse te ljudi še enkrat vprašati, ali se želijo cepiti. "Takrat so se vsi prijavili za to, da bi se cepili," je dodal Kacin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  28 .04. 2021 ob  14: 59
Scijemo proti burji,tako vlado so hotli dolenjci sli so na volisca in z njo so zadovoljni.
Mi ne hodimo glih pogosto...
Istriano |  28 .04. 2021 ob  08: 54
Vakcin con piccolo cazzin je strokovnjak za vse, nimaš kaj eni znajo.
 |  28 .04. 2021 ob  07: 29
Pa kje so tega iz naftalina povlekli, to je res anahronizem...ok, bil je v redu leta 1991, a sedaj...dio mio..ko kisla kumarca.
dej jelko pejt u penzjon in dej drugim prostor nekomu ki ima povezave z zdravstvom
mamma mia , bi reku taljan una kacata mičidjale
naši omiljeni turisti is czeline pa Spokaj!
ojoj |  27 .04. 2021 ob  18: 17
@Fritla, bravo, očitno znaš tudi kaj pametnega napisat, bravo!
Obala1 |  27 .04. 2021 ob  12: 35
Kacin, Kacin, ti ne delujes pametno ko si tiho kaj sele ko kaj rečeš ...In vedno kot tvoj šef , pluvaj po drugih ker si ti vedno čist ...Mona va cagar
kokodek |  27 .04. 2021 ob  12: 23
zelo dober strokovnjak za širjenje laži, za žaljenje, za grožnje, za zavajanje in za hec. Sicer pa samo eden v naboru marešalota
Ištrijan |  27 .04. 2021 ob  12: 19
Oh, Jelko, dragi nas Cazzo! Dobro da imamo tebe, brez tvojih sposobnosti bi bilo po vseh nas....!
Fritla |  27 .04. 2021 ob  10: 22
To naj bi bil najbolj sposoben človek v državi za nabavo, koordinacijo in organizacijo cepljejna ?
Najprej naumijo neko butasto aplikacijo (butasto v smislu enostavnega shranjevanja zaupnih podatkov) mimo vse zakonodaje GDPR.
Nato niti preko medijev niso sposobni povedat čemu vse to služi.
Po par mesecih spoznajo, da jih lahko kdo toži in post festum pošljejo vsem GDPR obvestilo.
Na vrat na nos naredijo še eno aplikacijo, kjer naj bi se tokrat prijavili na cepljenje.
In Kacin vse to vrhunsko obvladuje.
Moramo bit tiho, če nas bo še nas nazjal !