KACIN: "Epidemija bo po vsej verjetnosti podaljšana"

Slovenija

V prihodnjih dneh je pričakovati, da bo vlada vnovič podaljšala epidemijo, ki je trenutno razglašena do 17. decembra. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, trenutno namreč niso izpolnjeni pogoji, da se to ne bi zgodilo.

"Število novo odkritih primerov je še vedno visoko, epidemija se še ne umirja, a primerjava med tem in preteklim vikendom vseeno daje upanje, da se razmere počasi izboljšujejo, vsaj kar se tiče števila novo okuženih," je včeraj še dejal Kacin.

Vlada je 30-dnevno epidemijo razglasila 19. oktobra in jo nato podaljšala še za 30 dni. Veljavnost odloka se izteče 17. decembra.

Ustavno sodišče pa je medtem zavrglo pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti odredbe o razglasitvi epidemije covida-19 marca letos. Na sodišču so pojasnili, da je odredba med postopkom nehala veljati, ustavno sodišče pa praviloma presoja le veljavne predpise. V sklepu so zapisali tudi, da pobudnik ni dokazal, da bi razglasitev epidemije posegala v njegove pravice, pravne interese oziroma v njegov pravni položaj.

Pobudnik je predlagal tudi presojo četrtega odstavka sedmega člena zakona o nalezljivih boleznih. Ta določa, da epidemijo nalezljive bolezni in okuženo ali ogroženo območje razglasi oziroma določi minister, pristojen za zdravje. Ustavno sodišče meni, da izpodbijana določba v ničemer neposredno ne ureja pravic ali obveznosti pobudnika in ne posega v njegov pravni položaj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  15 .12. 2020 ob  20: 24
svaka čast, to lahko samo genij ugotovi po več kot enem letu epidemijske mantre
kokodek |  15 .12. 2020 ob  11: 10
za covid vemo, da se bo treba še malo držati doma. bolj me skrbi epidemija sovraštva in lopovščine te oblasti
vseved |  15 .12. 2020 ob  10: 46
-3
Kar kar talajte minuse.Zaradi vas junakov bomo vsi zaprti doma!
vseved |  15 .12. 2020 ob  09: 59
-6
Tudi ukrepi bojo bolj strogi kot do sedaj, kar je pričakovano in pravilno .