JE V STRANKI DESUS SPET NAPETO? Bodo danes odločali tudi o izključitvi nekaterih poslancev?

Slovenija

Izvršni odbor DeSUS bo predvidoma danes odločal tudi o predlogu za začetek postopkov za izključitev poslancev DeSUS iz stranke. Takšne so bile včeraj informacije poslanske skupine. Poslanec Ivan Hršak je v izjavi v DZ pojasnil, da naj bi nekateri želeli zamenjati tudi predsednika sveta Antona Urha.

Hršak je v včerajnji izjavi novinarjem v DZ napovedal, da se bodo poslanci DeSUS udeležili petkove seje tako izvršnega odbora kot pozneje sveta stranke, kjer bodo zagovarjali svoje delo. "Odločitev pa je na njih," je dodal. Če bi organi stranke podprli sklep za začetek postopkov za izključitev poslancev iz stranke, bi o tem pozivu odločali matični občinski odbori poslancev. Če slednji takega sklepa ne bi podprli ali spoštovali v roku 30 dni, pa poslance iz stranke lahko izključi izvršni odbor, je pojasnil Hršak.

Za zdaj te točke po zadnjih uradnih informacijah še ni na dnevnem redu petkovih sej organov stranke, a lahko pride do razširitve dnevnega reda. Glavna tema so sicer priprave na junijski volilni kongres stranke.

Hršak pa je napovedal, da poslanci DeSUS v primeru izključitve iz stranke ne bodo zapustili poslanske skupine. "Tega veselja jim ne bomo dali," je zatrdil. Spomnil je, da so v preteklosti v turbulentnih časih stranke že razmišljali o ustanovitvi nove poslanske skupine oz. skupine nepovezanih poslancev, a so se odločili, da to ni pravilna pot in morajo ostati v poslanski skupini DeSUS.

Če bi poslance DeSUS izključili iz stranke, po njegovem mnenju DeSUS ne bi bila več parlamentarna stranka. "Bil bi unikum v svetu, da bi si stranka želela, da iz parlamentarne postane neparlamentarna stranka," je dejal. Verjame, da do tega ne bo prišlo in bo prevladal razum.

Da bodo do konca mandata ostali v poslanski skupini DeSUS, je v izjavi v DZ napovedal tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Kot je dejal, ne pozna primera v parlamentarni demokraciji v Evropi, da bi se stranka odpovedala svojim poslancem. "Kdor to predlaga, ne pozna parlamentarne demokracije," je prepričan.

Pojasnil je sicer, da naj bi na stranko prišlo nekaj predlogov pokrajinskih odborov za izključitev poslancev DeSUS iz stranke. A napoveduje zahtevo, da se ugotovi, ali so organi pokrajinskih odborov uradno to sprejeli ali ne.

"Ne morem pa razumeti predvsem tistih posameznikov, ki želijo kandidirati za najodgovornejšo funkcijo v stranki, da bi radi imeli zunajparlamentarno stranko," je dejal Jurša. Je pa po njegovem mnenju nujno potreben dialog med vodstvom stranke in poslansko skupino, na podlagi tega pa lahko skupno oblikujejo politiko stranke in poslanske skupine. Upa, da bo na kongresu za predsednika stranke izvoljena oseba, ki v svojem predlogu nima izključitve poslancev in se bodo potem lahko pogovarjali. Kateri kandidat ima to v svojem programu, ni razkril.

Hršak je včeraj dejal, da javno ne bo podprl nobenega kandidata.

Na očitke nekaterih, da poslanci DeSUS kljub izstopu stranke iz koalicije podpirajo vlado Janeza Janše, pa je Jurša odgovoril, da je poslanec izvoljen od ljudstva, ki mu tudi odgovarja. Glede kritik iz stranke na račun poslancev pa je ugotavljal, da tako razmišljajo nekateri, "ki so prišli po odličnem rezultatu stranke leta 2014 v DeSUS, to so mladi upokojeni policisti". "Ti želijo stranki slabo. Ne gradijo, ampak stranko podirajo," je prepričan.

"DeSUS je razumna opozicija, ki podpira dobre predloge katere koli strani," pa je o očitkih na račun dela poslancev dejal Hršak.

Poslanci DeSUS so sicer včeraj v parlamentarni postopek vložili predlog za odpravo varčevalnih ukrepov na področju pokojnin. Jurša je zatrdil, da to nima povezave s petkovim morebitnim odločanjem o izključitvi poslancev iz stranke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .05. 2021 ob  13: 37
-1
bravo poslanci Desus, podpirate laži, krajo, širjenje sovraštva, podpirate bogatenje bogatih na račun vseh ostalih ( davčna reforma). ker vas ni sram, vam ni pomoči, vaša dejanja pa so ogabna!!!