JANŠA V DZ ŽE POSLAL PREDLOG ZA NOVEGA KMETIJSKEGA MINISTRA: Kdo bo zamenjal Aleksandro Pivec?

Slovenija

Predlog za novega kmetijskega ministra, ki bo na tem položaju zamenjal Aleksandro Pivec, je že v DZ. Predsednik vlade Janez Janša na to mesto po pričakovanjih predlaga zdajšnjega državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu Jožeta Podgorška. Poslancem se bo predstavil v ponedeljek.

Janez Janša

Aleksandra Pivec je med včerajšnjo sejo DZ o njeni razrešitvi odstopila z mesta ministrice, hkrati pa je tudi izstopila iz stranke DeSUS. S tem je premier sledil zahtevi stranke DeSUS, v katere kvoto sodi vodenje kmetijskega ministrstva.

V DeSUS so Janšo pozvali k razrešitvi Pivčeve 25. septembra, potem ko je bila dva meseca in pol tarča očitkov zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Sama je vse očitke vztrajno zavračala, zato je izgubila zaupanje pri poslancih stranke, ki jo je tedaj vodila.

Hkrati so za njenega naslednika že predlagali Podgorška. "Enostavno ne verjamem, da ne bi bil primeren. Gre za strokovnjaka, doktorja znanosti s tega področja, nenazadnje aktivnega državnega sekretarja, ki pozna razmere," je nekaj dni pozneje o njem dejal začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar.

Jože Podgoršek in Aleksandra Pivec 

Podgoršek, rojen marca 1974, je končal srednjo kmetijsko šolo Grm in študij nadaljeval na biotehniški fakulteti, kjer je po diplomi doktoriral s področja agrarne ekonomike. Poklicno pot je začel v gospodarstvu, marca 2015 je postal prvi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, od septembra 2018 pa je državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zdaj se bo moral najprej predstaviti pred odborom DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter pri tem tudi odgovarjati na vprašanja njegovih članov. Predsednik odbora Edvard Paulič je to sejo sklical za ponedeljek, 12. oktobra. Zadnjo besedo pri imenovanju na položaj kmetijskega ministra bodo nato imeli poslanci na plenarni seji DZ.

Pivčeva je sicer svoje delo na kmetijskem ministrstvu, ki ga je vodila od nastopa mandata vlade Marjana Šarca septembra 2018, ocenjevala kot dobro. Med dosežki v tem času je izpostavljala zlasti povečanje proračuna ministrstva, pripravo sprememb zakonodaje o kmetijskih zemljiščih ter spremembe uredb za črpanje evropskih sredstev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija