JANŠA JE SD NAKAZAL DOSOJENO ODŠKODNINO: Zaradi izjave, da stranka "posluje iz ukradene židovske vile"

Slovenija

Prvak SDS Janez Janša je po poročanju časnika Delo stranki SD poravnal dosojeno odškodnino zaradi izjav, povezanih z lastništvom vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima SD svoj sedež. Po podatkih časnika je stranki nakazal 12.476 evrov odškodnine z obrestmi.

Prvak SDS, ki ima na Twitterju več kot 110.500 sledilcev, je v zvezi z vilo v središču Ljubljane pred meseci zapisal: "Vsak brani svojo lastnino, četudi je ukradena vsem lastnikom električnih števcev. Tako kot judovska vila, v kateri deluje stranka SD."

Zaradi teh navedb je stranka SD na Okrajnem sodišču v Velenju vložila tožbo proti Janši, sodišče pa je konec oktobra lani izdalo zamudno sodbo in med drugim odločilo, da mora Janša na Twitterju objaviti naslednje opravičilo: "Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene židovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način," so tedaj v sporočilu za javnost navedli v stranki SD. Janši je sodišče naložilo tudi plačilo 10.000 evrov odškodnine in plačilo stroškov sodnega postopka.

Sodišče je izdalo zamudno sodbo, ker Janša ni prevzel pošiljke sodišča in posledično v 30-dnevnem roku ni odgovoril na tožbo, pri tem pa je sodišče ugotovilo, da so izpolnjeni tudi drugi pogoji za izdajo zamudne sodbe. Sodišče je tožbenemu zahtevku ugodilo v celoti.

Janša se je na sodbo pritožil, a je Višje sodišče v Celju pritožbo zavrnilo in v celoti pritrdilo prvostopenjskemu sodišču. Sodba je s tem postala pravnomočna.

Septembra letos je nato Janša sredi noči na Twitterju objavil tri fotografije sodbe velenjskega okrajnega sodišča. Na eni od njih je vsebina javnega opravičila SD, ki ga je moral po sodbi objaviti zaradi svojih zapisov.

V SD so takrat ocenili, da gre "za klavrno opravičilo, ki pravzaprav ni opravičilo". Dodatno so v izjavi za javnost zapisali, da objava opravičila jasno kaže na Janševo priznanje za izrečene laži o "ukradeni židovski vili". Takrat so navedli še, da Janša dosojene jim odškodnine še ni poravnal.

Spomnimo, aprila lani se je predsednik Evropske judovske skupnosti Rabbi Menachem Margolin obrnil na predsednico SD Tanjo Fajon s prošnjo, ali bi lahko "popravili zgodovinsko napako" in vrnili hišo na Levstikovi 15, kjer je sedež stranke SD, Judovski skupnosti Slovenije.

Rabbi Menachem Margolin

Gre za stavbo, ki je bila do leta 1943 v lasti Felixa Moskoviča, ki je bil z družino odpeljan v koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer so tudi vsi umrli. Hiša je bila po navedbah Margolina nato prodana pod vprašljivimi pogoji, podržavljena, v uporabi jo je imela komunistična partija.

V SD so takrat pojasnili, da so vilo dobili potem, ko so jo s slovensko vlado zamenjali za del stavbe na Tomšičevi ulici 5 in z menjalno pogodbo prišli do hiše na Levstikovi 15, ki je bila pred tem v lasti Republike Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija