JANŠA: "Do razvoja cepiva imamo na voljo le dve možnosti"

Slovenija

Na največje število potrjenih novih primerov okužbe z novim koronavirusom v zadnjih dveh mesecih in pol se je premier Janez Janša odzval z zapisom na Twiterju, v katerem je opozoril, da so možnosti za ukrepanje do razvoja učinkovitega zdravila ali cepiva zoper covid-19 omejene. Na voljo sta le dve, meni.

"Dokler ne bo na voljo učinkovitega zdravila ali/in cepiva zoper covid-19, ima svet in mi z njim samo dve možnosti ukrepanja," je zapisal Janša. Prva je drastično ustavljanje javnega življenja, zapiranje meja, omejevanje stikov, depresija in podobno, druga pa obvezna uporaba mobilne aplikacije za gibanje v javnosti, je dodal.

V Sloveniji so v petek na okužbo z novim koronavirusom testirali 1456 oseb in potrdili 30 pozitivnih primerov. To je največ po 16. aprilu, ko so še veljali strogi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb, med drugim je bilo prepovedano prehajanje med občinami. Število hospitaliziranih se je sicer v petek zmanjšalo na šest.

Slovenija je po praktični ustavitvi javnega življenja v drugi polovici marca stroge omejevalne ukrepe postopno začela sproščati konec aprila in jih do junija večinoma odpravila. Po nekajtedenskem zatišju se je število potrjenih primerov okužb konec junija spet začelo bolj strmo povečevati. Vlada je na to odgovorila z zaostritvijo režima na mejah, prejšnji teden pa je v DZ poslala tudi predlog interventnega zakona, ki daje podlago za uvedbo mobilne aplikacije za opozarjanje stikov z okuženimi in nadzor karantene.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  05 .07. 2020 ob  08: 03
Pa še vsi tujci, nemoteno vstopajo v Slovenijo, sem šel zadnje dni nekajkrat v Avstrijo in Italijo in edina kontrola je, da te policist brez težav spusti v državo. Kaj imajo posebne scannerje montirane namesto očes?
vseved |  04 .07. 2020 ob  21: 32
Okužene in tiste ki jim je odrejena karantena , ki zavračajo uporabo aplikacije, je treba zbrati na enem mestu tako kot v Srbiji. Postavit postelje v Stožice in zapret vse izhode.
hribi |  04 .07. 2020 ob  19: 49
Kakšna hinavščina in sprenevedanje. Ker je 159.000 lastnikov nepremičnin Slo državljanov v Cro preveliko tveganje sprejemajo odločitve, ki so naravnost neumne. Npr naslednja neumnost: Nekdo je šel v Bosno ali Srbijo in četudi ob povratku nima virusa (hipotetično) gre v obvezno karanteno. Tisti ki ima nepremičnino na CRO pa ob povratku ima virus (hipotetično) pa bo brez težav prišel v Slo in širil virus. Idiotizem.