JAKLITSCHEVA V TRSTU O SLOVENSKIH ŠOLAH IN VRTCIH: Govorili so tudi o vračanju Narodnega doma slovenski manjšini

Trst

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je bila v ponedeljek na uradnem obisku v občini Trst. Srečala se je z županom Trsta Robertom Dipiazzo, občinskimi svetniki in drugimi političnimi predstavniki slovenske manjšine v Trstu. Govorili so o vračanju Narodnega doma slovenski manjšini ter slovenskih šolah in vrtcih.

Helena Jaklitsch

Kot so zapisali v vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, se je Jaklitscheva tržaškemu županu Dipiazzi zahvalila za njegov osebni angažma pri vračanju Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti ter ga zaprosila, da tudi v nadaljevanju občina izpelje vse potrebne korake za dokončno ureditev tega. Župan je predstavil aktivnosti v povezavi z dokončno ureditvijo statusa Narodnega doma in ponovno zatrdil, da bo naredil vse, da bo dokončna formalna in dejanska vrnitev potekala skladno z dogovorom.

Ministrica je poleg tega županu predstavila položaj italijanske manjšine v Sloveniji kot zgled odlične prakse uresničevanja manjšinskih pravic s strani slovenske države ter izrazila pričakovanje po večji vidni dvojezičnosti v tržaški občini, tudi v središču Trsta, ter prisotnosti slovenskega jezika v javnem prostoru. Vidna dvojezičnost ni samo stvar zakonodajnih podlag, temveč gre za odločitev občine same in tistih, ki odločajo o tem, da se da večji prostor tudi slovenskemu jeziku in slovenski narodni skupnosti, so poudarili.

Roberto Dipiazza

Ena izmed ključnih tem pogovora so bile tudi slovenske šole in vrtci, ki so temeljnega pomena za ohranjanje slovenstva v zamejstvu. Tržaški župan je obljubil, da se bo osebno zavzel, da se jim nameni ustrezna pozornost tako pri potrebni obnovi infrastrukture kot tudi v povezavi z izvajanjem dopolnilne šolske službe v slovenskem jeziku.

Ministrica se je sestala tudi s slovenskimi občinskimi svetniki Igorjem Švabom, Valentino Repini, Sabino Morena ter predsednikoma rajonskih svetov Majo Tenze in Markom De Luiso. Ti so med drugim izpostavili željo po večjem kulturnem povezovanju in sodelovanju med Trstom in Ljubljano, dotaknili pa so se tudi vprašanja in velikega pomena čezmejnih projektov za krepitev dobrih medsosedskih odnosov.

Tatjana Rojc

Za več sodelovanja med Trstom in Ljubljano na kulturnem področju se je v pogovoru z Jaklitschevo zavzela tudi slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc. Med drugim sta govorili o vračanju Narodnega doma slovenski narodni skupnosti in šolstvu v slovenskem jeziku v Trstu. Rojčeva se je zavzela tudi za dialog med italijanskim in slovenskim ministrom za kmetijstvo glede vinarstva na čezmejnem območju, so sporočili iz urada senatorke.

Ministrica je že dopoldne obiskala Licej France Prešeren, kjer pouk poteka v slovenskem jeziku, obiskuje pa ga 270 dijakov. Ministrica je dijakom spregovorila o pomenu 30. obletnice slovenske države ter odgovarjala na njihova vprašanja. Obiskala je tudi sedež Primorskega dnevnika, so navedli v vladnem uradu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  01 .06. 2021 ob  15: 03
Urka ma vidi ti, kaj se ni šel že kakšno leto nazaj naš predsedniški klovn neki klanjat gor v Bazovico?! In še danes Narodni dom ni vrnjen!? Za ne vervat bi reku človek!

Predsednik BUMBAR!! Italijani so te nategnili po dolgem in širokem, kar znajo najboljše! Ma važno da si se ti slikal in spet nekaj palmudil o spravi, sodelovanji....