IZJEME ZA "SPREHOD" PO IZOLI V KOPALKAH: To predlagajo Markočiču v stranki PNI

Izola

Izolski občinski svetniki so na seji konec aprila sprejeli predlog odloka o javnem redu in miru, ki bi zagotovil pravno podlago tako za urejanje javnega reda in miru kot tudi za izrekanje glob kršiteljem. Med drugim želijo z njim urediti prepoved sprehajanja v kopalkah po mestu. Na občinski predlog so se odzvali v stranki Ponosni na Izolo (PNI), kjer menijo, da je zadevo potrebno podrobneje formulirati.

V okviru odprte obravnave odloka v PNI izolskemu županu Danilu Markočiču predlagajo nekaj sprememb. Menijo namreč, da je odlok, ki v javnosti najbolj odmeva zaradi novih pravil oblačenja, nekoliko nejasen ravno v tem delu, ki ureja "gibanje v kopalkah".

"Izola je preprosto mesto, kjer se z vsakodnevnim življenjem in turizmom mešata tudi šport in kultura. Nenazadnje smo znani po naših uspešnih športnikih in kulturnikih, zato je prav, da pri snovanju takega odloka pomislimo nanje in na to, da jih določila v njem ne bi ovirala," pravijo v PNI.

V čem je razlika?

Trenutno se predlog odloka o javnem redu v 14. alineji 16. člena glasi: "Z namenom varovati in vzdrževati javni red in mir je prepovedano … gibati se v kopalkah, brez oblačil ali dela oblačil nad pasom ali pod njim na javnih površinah, razen na območjih kopalnih voda."

V PNI predlagajo, da bi se po novem odlok glasil:

"Z namenom varovati in vzdrževati javni red in mir je prepovedano … gibati se v kopalkah, brez oblačil ali dela oblačil nad pasom ali pod njim na javnih površinah, razen na območjih kopalnih voda ter v primeru športnih, kulturnih ali drugih dejavnosti, ki zahtevajo tak način oblačenja (tekmovanja, treningi, nastopi, sprejemi športnikov, ipd.)."

Predlagajo tudi, da se nova pravila na območju Izole pričnejo uvajati postopno, najprej z obveščanjem in opozarjanjem. Niti domačini niti obiskovalci mesta namreč ne poznajo vseh pravil, zato jih je potrebno obvestiti na enostaven in razumljiv način. Predlagajo piktograme, ki naj se postavijo na ustreznih mestih in prijazno opozorijo na pravila. "Tako bomo prihranili slabo voljo in konflikte s pristojnimi, mesto pa bo bolj prijazno za vse," še pravijo v PNI.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija