IZ AZOVSTALA V PREDAJO VEČ KOT 1700 BOJEVNIKOV: Čaka jih sojenje, bodo obravnavani kot vojni zločinci ali ujetniki?

Svet

Ruski vojski se je od ponedeljka predalo že 1730 ukrajinskih vojakov iz jeklarne Azovstal v mestu Mariupolj, od tega je 80 ranjenih, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva, je bila velika večina zajetih vojakov premeščena v nekdanjo zaporniško kolonijo v regiji Doneck, piše britanski BBC.

V zadnjih 24 urah naj bi se tako Rusiji predalo okoli 770 t. i. zadnjih ukrajinskih branilcev Mariupolja. Vse borce, ki so se predali, so prepeljali na območja, ki so pod ruskim nadzorom – ranjeni prejemajo pomoč v bolnišnicah v Novoazovsku in Donecku, ostali pa so v nekdanji zaporniški koloniji v mestu Olenivka v regiji Doneck.

Vodja separatistične ljudske republike Doneck Denis Pušilin je v sredo novinarjem v Mariupolju dejal, da je bilo na območju jeklarne okoli 2000 borcev, včeraj pa naj bi jih znotraj Azovstala ostajala še "malo manj kot polovica". Med ujetniki po njegovih besedah ni poveljnikov bataljona Azov, ukrajinske skrajne desne nacionalistične vojaške skupine, ki je sicer formalno del ukrajinskih oboroženih sil.

V dneh pred tem so z območja tovarne evakuirali na stotine civilistov. Več dni so medtem potekala pogajanja o umiku vojakov, od katerih so bili nekateri hudo ranjeni, prav tako jim je primanjkovalo vode in hrane.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na družbenih omrežjih pojasnil, da so pri evakuaciji poleg ukrajinske vojske in pogajalcev sodelovali tudi predstavniki ZN in Rdečega križa. Je pa opozoril, da se lahko zgodi, da ukrajinski vojaki ne bodo takoj izpuščeni oziroma da bo treba na izmenjavo ujetnikov, na katero računajo v Kijevu, počakati.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov medtem ni želel komentirati statusa ujetnikov in ni pojasnil, ali bodo ukrajinski vojaki obravnavani kot vojni zločinci ali kot vojni ujetniki. Po navedbah oblasti proruske ljudske republike Doneck naj bi jih čakalo sojenje pred tribunalom.

BONUS VIDEO: So našli truplo Mateja Periša?

V napadu na rusko vas ob meji z Ukrajino umrla ena oseba

V ruski vasi Tjotkino je bil v sredo zvečer ubit civilist, poškodovanih pa je bilo več hiš, je na Telegramu zapisal guverner regije Kursk Roman Starovojt. Guverner je za napad obtožil Ukrajino, ta pa se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na obtožbe še ni odzvala.

O obstreljevanju so poročali tudi iz ruske obmejne regije Belgorod, ki naj bi bila 11. maja po navedbah guvernerja Vjačeslava Gladova tarča ukrajinskega napada, v katerem je umrla ena oseba, tri pa so bile ranjene.

Rusija sicer že več tednov poroča o ukrajinskih napadih na svoje ozemlje, aprila pa je Gladkov zatrdil, da so ukrajinski helikopterji napadli cisterne za shranjevanje goriva v Belgorodu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija