IPS DELAVEC NI USPEL DOKAZATI 'ZAPOSLITVE' V LUKI KOPER: Mu bo ugodilo višje sodišče?

Koper

Delavcu, ki je v koprskem pristanišču na avtomobilskem terminalu delal za enega od izvajalcev pristaniških storitev, t. i. IPS, na delovnem sodišču v Kopru ni uspelo uveljaviti delovnega razmerja v Luki, danes poročajo Primorske novice. Odločitev še ni pravnomočna, delavec pa se je že pritožil na višje sodišče.

Renato Korsič, ki dela pri izvajalcu pristaniških storitev ST, je hotel iztožiti zaposlitev v Luki. Tožbo je vložil tako proti svojemu delodajalcu kot proti Luki Koper, in sicer za ugotovitev ničnosti pogodb in ugotovitve pogodbe o zaposlitvi ter priznanje vseh pravic iz delovnega razmerja z Luko. Korsičev zagovornik Marko Blatnik je pri tem ocenil, da oškodovanje delavca iz naslova razlike v plači znaša 40.000 evrov.

Delavec je hotel dokazati, da je bil v resnici "zaposlen" v Luki. Njegov odvetnik je na sodišču poudarjal, da tožeča stranka v Luki dejansko opravlja delo v organiziranem delovnem procesu, da pri delu sledi navodilom in odredbam Luke, in ne podjetja IPS, ter da gre torej za tipično opravljanje agencijske dejavnosti, za kar izvajalec pristaniških storitev nima dovoljenja.

Zagovornik Luke Koper je navedel, da je Luka delavcu priznala vse pravice iz naslova izvajalca storitev ter da ne drži, da je sistem naročanja IPS neprimeren. Zagovornica družbe ST pa je na sodišču poudarila, da je Korsič pogodbo z njimi podpisal prostovoljno.

Luka Koper od lanske jeseni pospešeno implementira tristebrni model za rešitev problematike IPS. Ta predvideva neposredno zaposlitev nekaj več kot 300 delavcev, izbor kadrovskih agencij in prek tega še skoraj 350 agencijskih zaposlitev ter izbor zunanjih pogodbenih podjetij za opravljanje specifičnih storitev, kar bi zagotovilo dodatnih 500 zaposlitev.

Sodišče ni pritrdilo delavcu in ni potrdilo trditev, da bi delavca neposredno najemala Luka Koper. Blatnik pa je kljub temu izpostavil, da je sodišče v obrazložitvi sodbe pokazalo, da gre za naravo agencijskega dela, sam pa se je pritožil na višje sodišče. V Luki sodnega postopka ne komentirajo, saj še ni zaključen. Gre za za eno od dveh tožb delavcev pri IPS za zaposlitev v Luki, ena pa je bila že prej ustavljena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija