IMATE LAJAJOČEGA PRIJATELJA? Izbira pasme ni tako nedolžna, kot se morda zdi na prvi pogled

Trendi

Nekdo, ki ima rad pse, je navadno oseba z mnogimi kvalitetami, sposobnostmi in znanjem, ki prenaša prinaša pozitivno energijo. Gre za človeka, v katerega se skoraj vedno na koncu zaljubiš. Čeprav si načeloma lastnik izbere psa po meri, pa tudi pes v določeni meri izbere svojega lastnika. Vaš pes o vas tako pove več, kot si morda mislite.

Povej mi, katero pasmo psa imaš in povem ti, kdo si. Izbira pasme namreč pove veliko o človeku in njegovem značaju. Pasmo pogosto izberemo glede na naš življenjski slog, običajno so tako psi kopija lastnikov – ne zgolj vizualno, pač pa tudi značajsko. Vsaka pasma ima določene lastnosti, ki so njej lastne. V nadaljevanju preverite, kaj o vas pove izbira pasma vašega štirinožnega prijatelja, piše The Kennel Club.

Kot je pokazala najnovejša študija, določene pasme privlačijo točno določene ljudi. Za skrbnike, ki imajo psa pasme Jack Russell, se je izkazalo, da so izjemno zvesti, medtem ko lastnik kokeršpanjela velja za rodovnega in družinskega človeka. Lastnik zlatega prinašalca je na drugi strani v prvi vrsti čustveno stabilen, pozitiven in srečen, ugotavlja raziskava, ki so jo na 1.500 lastnikih 16 najbolj priljubljenih pasem psov opravili pri društvu The Kennel Club. Lastniki borderskih terierjev so očarljivi in energični, lastniki staffordskih bulterierjev pa zaupanja vredni in izjemno ljubeči. Tisti, ki radi odkrivajo nove stvari, ki tvegajo in imajo veliko hobijev, ponavadi izberejo psa pasme vipet. Lastniki pritlikavih šnavcerjev so organizirani in se strogo držijo pravil, medtem ko so lastniki pomerancev radi všečni. ''Prav neverjetno je, koliko ljudi nezavedno izbere pasmo, ki se ujema z njihovo osebnostjo,'' razlaga Bill Lambert iz društva The Kennel Club.

Z izbiro pasme sicer pridejo številni stereotipi. Kaj torej še izbira pasme pove o lastniku? V nadaljevanju preberite nekaj najbolj pogostih stereotipov oz. kakšna oseba ste glede na izbiro pasme vašega psa.

Zlati prinašalec

Lastnik je kompatibilen z vsemi tipi človeškega značaja. Nima težav s sklepanjem novih poznanstev in prijateljstev. Je dobrosrčen in bi za svojo družino in prijatelje naredil vse.

Doberman

Lastniki dobermanov so podobno kot pasma zaščitniški in inteligentni ter za ljubljene osebe pripravljeni storiti vse. Navzven marsikomu delujejo nedostopni in vzvišeni, v resnici pa so ljubeči in čustveni. So zelo dobro organizirani in se stvari lotijo z načrtom. Veljajo za pridne in delavne, zato redno dosegajo zastavljene cilje.

Pudelj

Lastniki pudljev morda delujejo vzvišeno, a naj vas njihov samozavestni videz ne zavede, saj se zlahka ujamejo z vsemi, zato jih imajo ljudje radi. Radi si vzamejo čas zase, spoznavajo nove ljudi, se znajo sprostiti in zabavati.

Borderski ovčar

Lastniki so ljubeznivi in polni energije ter med ljudmi zelo priljubljeni. Ne sodijo med tiste, ki bi na kavču ali pred televizijo preživeli ure in ure. Za tisto, kar hočejo, bodo storili vse, kar je v njihovi moči.

Pitbul

Lastnike pitbulov ne zanima, kaj si drugi mislijo o njih. So čustveni, dostopni, odprtih misli, kreativni, sproščeni in empatični. Iz njih vejeta samozavest in odločnost.

Pomeranec

Skrbniki veljajo za družabne, a znajo uživati tudi v samoti. So preprosti, nezapleteni in všečni. Tako kot pasma veljajo za idealne spremljevalce. Uživajo v udobju in imajo zelo radi bližnje.

Kokeršpanjel

Lastniki premorejo veliko življenjske energije in temperamenta, hkrati pa so nežne, empatične in občutljive duše. Humor je njihov drugi jezik, ves čas iščejo nove izzive, za svoje bližje pa bi storili vse.

Terier

Lastniki veljajo za izjemno prilagodljive in osredotočene. Krasita jih pogum in požrtvovalnost, po naravi pa so tudi tekmovalni. Veljajo za ljubeče, zabavne, prilagodljive, energične, zgovorne, družabne in s smislom za humor. Nič jim ni pretežko. Radi imajo izzive.

Škotski ovčar

Lastniki veljajo za delovne in osredotočene. Niso ljubitelji množic, zato pa zelo uživajo v manjši družbi. So precej trmasti in z avanturistično žilico.

Hrt

Lastniki hrtov so samozadostni, psihično trdni, tihi in znajo v težkih situacijah ohraniti mirno kri. So izredno čuječi in navezani na svojo družino.

Labradorec

Lastniki labradorcev družino postavljajo na prvo mesto, saj veljajo za zelo skrbne. So dobrosrčni in brezskrbni. Stavijo na aktivno življenje. Z njimi je preprosto živeti in načrtovati skupno življenjsko pot.

Buldog

Lastniki imajo smisel za humor in so ves čas nasmejani. So izredno učinkoviti in zanesljivi, pa tudi trmasti. Tako kot psi so tudi sami nežne, srčne, občutljive in ljubeče duše ter nepoboljšljivi romantiki, po drugi strani pa tudi odločni in metodični.

Haski

Lastniki te pasme so rojeni voditelji. Vedo, kaj želijo, so samozavestni in dobijo, kar želijo, tudi s trmo. So zanesljivi in zelo zaščitniški do tistih, ki jih imajo radi. Veljajo za ljubitelje športa in aktivnosti. Kljub naštetemu so zelo občutljivi.

Čivava

Lastniki so izredno empatični in ne obsojajo drugih. Sicer pa so precej glasni, neustavljivi in vedno v lovu na pozornost.

Nemški ovčar

Lastniki so radi v družbi, a so glede te precej izbirčni. So aktivni in športno naravnani. Nanje se lahko vedno zanesemo. So tudi marljivi in tekmovalni, včasih pa tudi dominantni in nepopustljivi.

Corgi (valižanski ovčar)

Lastniki so zelo družabni in ne marajo samote. Ves čas kramljajo, so trmasti in ljubijo pozornost. Tudi oni veljajo za aktivne in športne duše.

Mops

Lastniki mopsov so radostni ljudje, iz katerih vejeta poštenje in pozitiva. Uživajo v družbi, razvajanju in pozornosti.

Beagle

Lastniki beaglov veljajo za odprte in radovedne duše, ki se veselijo novih izzivov in izkušenj. So prijetna družba, ob katerih se človek počuti toplo, čeprav so občasno tudi malce nagajivi.

Rotvajler

Lastniki so sicer mirni, zadržani, rahlo pasivni in prijazni, a se odzovejo hitro, če je ogrožena njihova družina ali pa pritisnemo na napačen gumb. Imajo pokončno držo, so samozavestni, pravi prijatelji in odlični partnerji. Svojih obveznosti ne prelagajo na druge.

Bišon

Lastniki so samozavestni in veljajo za stare duše. Ljubijo namreč umetnost, so poznavalci vina in znajo uživati življenje. So tudi družabni in radi v središču pozornosti.

Irski seter

Ljubitelji te pasme so precej aktivni in uživajo v dejavnostih na prostem. Veljajo za pogumne in inteligentne. Zlahka se jih motivira in razveseli. Radi imajo izzive, sovražijo pa enoličnost in so alergični na dolgčas.

Bokser

Lastniki bokserjev so vesele in razigrane narave, vedno v pogonu in pripravljeni na nova prijateljstva. So energične in močne osebnosti, ki življenje zajemajo z veliko žlico.

Mešanec

Značaji mešancev so zelo različni, zato pa splošno velja, da so lastniki teh psov odprte glave, pozitivni, skrbni, velikega srca in vedno pripravljeni pomagati. Nimajo velikih načrtov, ampak uživajo v tem, kar jim življenje ponudi. Radi preživljajo čas z ljudmi, ki so po njihovi meri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija