HUTUJSKI UPORNIKI ZAVRNILI KRIVDO ZA UBOJ ITALIJANSKEGA VELEPOSLANIKA: S prstom pokazali na domnevne krivce

Kronika

Ruandski hutujski uporniki so danes zavrnili obtožbe, da naj bi stali za ponedeljkovim napadom na konvoj Združenih narodov v Demokratični republiki Kongo, v katerem je bil med drugim ubit italijanski veleposlanik v tej državi. Krivdo za napad so nasprotno pripisali vojskama DR Kongo in sosednje Ruande.

43-letni veleposlanik Luca Attanasio je bil ustreljen v napadu iz zasede na konvoj Svetovnega programa za hrano (WFP) na nemirnem vzhodu DR Kongo, nedaleč od meje z Ruando. V napadu sta bila ubita tudi njegov italijanski varnostnik, pripadnik vojaške policije Vittorio Iacovacci, in njun lokalni voznik.

Notranje ministrstvo DR Kongo je odgovornost za napad v ponedeljek pripisalo uporniški skupini ruandskih Hutujcev, imenovani Demokratične sile za osvoboditev Ruande (FDLR), ki na tem območju deluje že več kot četrt stoletja. Obenem je dodalo, da so bile v napadu, ki naj bi ga izvedlo šest moških, oboroženih s puškami in mačeto, ugrabljene še štiri osebe.

A predstavniki FDLR so v izjavi, ki jo je prejela tudi francoska tiskovna agencija AFP, danes te obtožbe zavrnili in sporočili, da je bil konvoj napaden nedaleč od položajev vojske DR Kongo. "Odgovornost za ta podel umor gre iskati v vrstah tistih dveh vojsk in njunih sponzorjev, ki sta sklenili nenaravno zavezništvo z namenom plenjenja vzhoda DR Kongo," so zapisali.

Oblasti v Kinšasi in mirovno misijo ZN v DR Kongo, imenovano Monusco, so pozvali, naj raje raziščeta napad, kot pa da hitita s preuranjenimi obtožbami.

Oblasti DR Kongo in Ruande sicer niso poročale o morebitni prisotnosti njunih oboroženih sil v regiji, kjer se je zgodil napad, medtem ko naj bi bili pripadniki FDLR na območju napada - severno od mesta Goma, prestolnice pokrajine Severni Kivu, na območju narodnega parka Virunga - po navedbah poznavalcev dejansko prisotni, poroča AFP.

Na nemirnem vzhodu DR Kongo so sicer aktivne številne milice, mnoge še iz časov krvavih vojn v 90. letih prejšnjega stoletja, ki so v državah osrednje Afrike terjale na milijone življenj.

Tudi nekateri člani FDLR so sodelovali v genocidu v Ruandi leta 1994, v katerem so hutujski skrajneži ubili najmanj 800.000 ljudi, večinoma pripadnikov manjšinskih Tutsijev, a tudi zmernih Hutujcev. Skupina nasprotuje sedanju ruandski vladi, a večjega napada ni izvedla že 20 let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija