HUDE URE V ISTRI IN DALMACIJI: Odrezani od sveta, grozijo hudourniki in plazovi (VIDEO)

Istra

Obilen dež je na Hrvaškem povzročil težave prebivalcem občine Vrgorac blizu Makarske ter ohromil promet v hrvaški Istri. V zaledju Dalmacije je zaradi poplav od sveta odrezanih približno 50 domačinov. V hrvaški Istri je prepovedan promet na avtocesti med izvozoma Višnjan in Baderna, je poročal hrvaški avtoklub (Hak).

Župan Vrgorca Ante Pranić je danes za regionalno televizijo N1 potrdil, da je poplavljenih najmanj šest stanovanjskih hiš ter da je približno 50 prebivalcev v 26 hišah v naselju Kokorići odrezanih. Hiše se nahajajo na hribu, ki je z vseh koncev obkrožen z vodo.

Gre za največjo poplavo na tem območju v zadnjih nekaj desetletjih. V nekaterih hišah je voda dosegla tudi šest metrov višine, je poročala N1. Na območju Vrgorca je od torka zvečer padlo približno 80 litrov dežja na kvadratni meter. Prebivalcem pri reševanju premoženja in gradnji nasipov pomagajo gasilci, pripadniki gorske reševalne službe in delavci lokalnega vodnega gospodarstva, je še dejal Pranić.

Kot je poudaril, zaradi obilnega dežja, ki še pada, lokalne reke še naraščajo. Samo v torek se je gladina reke Betine zvišala za 45 centimetrov, je poročal splitski časnik Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani.

Poplave ogrožajo tudi nekaj hiš na območju Poreča v Istri. Hudournike in zemeljske plazove so zabeležili še na območjih Rovinja, Buj in Pazina. Gasilci so morali na območju istrske županije posredovati približno 50-krat. Pri Bujah rešujejo človeka, ki je obkrožen z vodo, je danes povedal šef županijskega štaba civilne zaščite Dino Kozlevac za hrvaško tiskovno agencijo Hina. Poudaril je, da v poplavah zaenkrat nihče ni bil poškodovan.

Zaradi vode na cestišču je za ves promet v obeh smereh zaprt istrski ipsilon med izvozoma Višnjan in Baderna. Prav tako so zaprte državna cesta Rovinj-Kanfanar ter še nekatere lokalne ceste v hrvaški Istri. V Rovinju je v minulih urah padlo 109 litrov dežja na kvadratni meter, je še javila N1. Na svoji spletni strani so objavili tudi fotografije, na katerih je iz zraka videti poplavljeno avtocesto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija