HRVATI SO PRIPRAVLJENI: S 1. junijem bodo začeli izdajati digitalna zelena potrdila

Svet

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je sporočil, da bo Hrvaška s 1. junijem pripravljena izdajati digitalna zelena potrdila zaradi lažjega potovanja čez mejo. Vstop na Hrvaško bo znova možno napovedati na spletni strani entercroatia.mup.hr, da bi tako lahko pospešili nadzor in pretok potnikov čez mejne prehode.

Božinović je pojasnil, da je Hrvaška vključena v pilotni projekt EU za izdelavo digitalnih zelenih potrdil ter da bo pripravljena na njihovo izdajanje s 1. junijem. Ocenil je, da bo potrdila na ravni EU možno pričakovati v prvi polovici junija.

Digitalna zelena potrdila bodo izdajali na podlagi podatkov o osebah, ki so prebolele covid-19 v preteklih 180 dneh, ki so se testirale na novi koronavirus z enim izmed priznanih testov v EU v zadnjih 48 urah, kot tudi tistih, ki so cepljeni, je napovedal Božinović. Pojasnil je, da bodo v državo lahko vstopili potniki, ki so se cepili z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 najmanj 14 dni pred prihodom, kot tudi tisti, ki so cepljeni enkrat, a so covid preboleli.

Točnost podatkov bodo preverjali na podlagi QR kod, ki bodo na digitalnih zelenih potrdilih. Zato so na hrvaške mejne prehode že poslali 250 čitalnikov QR kod, dodatnih 55 naprav pa bodo imeli v rezervi, je dodal. Napovedal je, da bodo potniki, ki prihajajo na Hrvaško iz drugih držav, tudi letos lahko napovedali svoj obisk na spletni strani za epidemiološko prijavo potnikov entercroatia.mup.hr.

Spletno stran bodo letos uredili tako, da bo možno pripeti tudi digitalno zeleno potrdilo, ki ga bodo izdajali tudi v PDF obliki. Na ta način bodo poskusili pospešiti postopke na mejnih prehodih in zmanjšati gnečo, je še povedal Božinović.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  10 .05. 2021 ob  08: 00
Kje smo pa mi?