HRVATI NAPOVEDUJEJO SPROŠČANJE UKREPOV: To naj bi se zgodilo s 1. februarjem

Svet

Hrvaški učenci višjih razredov osnovnih šol se bodo verjetno s 1. februarjem pridružili mlajšim šolarjem in dijakom zaključnih letnikov srednjih šol v šolskih klopeh, je v torek zvečer v okviru načrtov sproščanja ukrepov v boju proti covidu-19 napovedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak.

Capak je pogovoru za hrvaško televizijo (HTV) napovedal, da bodo s 1. februarjem zagotovo omilili določene ukrepe, glede na to da beležijo občutno znižanje na novo okuženih z novim koronavirusom in obolelih s covidom-19 v primerjavi s sredino decembra lani. Kljub temu pa so številke še zmeraj visoke in epidemiološko stanje ni dobro, je dodal.

Vendarle bi se lahko v šole vrnili tudi otroci od petega do osmega razreda, ki se zdaj šolajo na daljavo. "Intenzivni pogovori potekajo tudi o tem, da bi omogočili športne dejavnosti na prostem. Za vse ostalo pa bomo še videli," je še izjavil vodilni hrvaški epidemiolog. Opozoril je, da bo sproščanje ukrepov odvisno tudi od tega, ali se bo na Hrvaškem pojavila katera izmed novih variant novega koronavirusa.

Gostinci pričakujejo, da bo vlada omogočila, da bi tudi bari podobno kot drugi gostinski lokali lahko prodajali vsaj kavo za s sabo. Tudi lastniki telovadnic upajo, da bodo s 1. februarjem lahko znova odprli vrata uporabnikom svojih storitev.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite, je v ponedeljek potrdil, da se pogovarjajo tudi o omilitvi omejitve števila ljudi na posameznih dogodkih. Prav tako je napovedal, da bodo najverjetneje podaljšali obstoječe ukrepe, ko gre za obratovanje trgovin, javni prevoz in vstop v državo.

Davor Božinović

Medtem so iz nacionalnega štaba civilne zaščite sporočili, da so v preteklih 24 urah ob 7173 testih potrdili 857 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 31 covidnih bolnikov. Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje kot prejšnjo sredo, ko so ob 7068 testih potrdili 902 novi okužbi z novim koronavirusom. Še teden prej so ob 7713 testih potrdili 1135 okužb.

Na Hrvaškem je trenutno 3050 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1381 bolnikov s covidom-19, od katerih jih 135 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev. V državi so doslej potrdili 230.359 okužb z novim koronavirusom in skupaj 4913 smrtnih žrtev covida-19. Medtem je okrevalo nekaj manj kot 222.400 ljudi, v samoizolaciji je skoraj 15.000 ljudi. Doslej so opravili več kot 1.169.830 testov, so še sporočili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija