HRVAŠKIM TRGOVCEM PREGLAVICE POVZROČAJO TATOVI Z MASKAMI: Ukradejo 'dovolj malo', da se policija z njimi ne ukvarja

Svet

Hrvaški trgovci so opozorili na porast števila tatvin v trgovinah med pandemijo covida-19. Tatovi zlorabljajo obvezno uporabo obraznih mask v trgovinah, tako da pri identifikaciji storilcev ne pomaga niti videonadzor. Škode zaradi tatvin dosegajo tudi po 1,5 odstotka prometa trgovin, poudarjajo trgovci.

Tatovi večinoma prihajajo v skupinah in s seboj odnašajo različno blago. Najpogosteje kradejo alkoholne pijače in kozmetiko, a tudi pršut in podobne delikatese, obleke in vse ostalo, kar je relativno drago in kar lahko hitro prodajo na črnem trgu.

Policiji ni treba ukrepati po uradni dolžnosti, če je škoda zaradi tatvine manjša od tisoč kun (133,5 evra), država pa manjših tatvin tudi ne priznava kot strošek pri izračunu davka, je povedal predsednik združenja trgovin pri hrvaški gospodarski zbornici (HGK) Ivica Katavić v pogovoru za komercialno televizijo RTL v sredo zvečer.

Katavić je izpostavil, da so zaščitne maske za potrošnike obvezne zaradi epidemije, a obenem pomagajo tatovom pri skrivanju identitete med praznjenjem trgovskih polic. Meni, da ne gre za posamezne tatvine, ki bi bile posledica revščine, temveč za delo organiziranih tolp, ki s tem služijo. Obenem se dobro zavedajo, da policija ne bo ukrepala, če je škoda nižja od tisoč kun.

Napovedal je, da bo HGK storila vse, da bi skupaj s pristojnimi institucijami in strokovnjaki pripravili konkretne predloge za reševanje tega problema. V HGK sicer izpostavljajo, da so tatvine v trgovinah velika težava tudi ne glede na obrazne maske. Izračunali so, da se škoda trgovcev zaradi tatvin giblje med enim in 1,5 odstotka celotnih prihodkov trgovine.

V hrvaškem sindikatu trgovine (STH) se prav tako zavedajo težav, s katerimi se soočajo njihovi član. Med drugim so dejali, da so delodajalci v preteklosti od prodajalcev pogosteje zahtevali, da morajo sami nadomestiti izgube zaradi tatvin na podlagi objektivne odgovornosti. Medtem se je stanje spremenilo, saj so sindikati svojim članom pojasnili njihove pravice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija