HRVAŠKI SE MUDI Z UVEDBO EVRA: Zaprosili za vstop v ERM ll, čakajo zeleno luč EU

Svet

Hrvaški premier Andrej Plenković je včeraj poslal pismo voditeljem držav članic območja evra in predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, da bi dobil podporo za vstop Hrvaške v mehanizem fiksnih deviznih tečajev (ERM II), znan tudi kot čakalnica za evro. Pričakuje, da bo Hrvaška vstopila v ERM II in bančno unijo že julija letos.

Sodelovanje v omenjenem mehanizmu je prehodno obdobje pred uvedbo evra kot uradne valute. Poleg vstopa v schengensko območje je uvedba evra eden strateških ciljev hrvaške vlade.

Plenković je izpostavil, da je Hrvaška že v začetku maja izpolnila vse pogoje in obveznosti za vstop v ERM II, kar je bilo pred načrtovanim rokom. Dodatno potrdilo, da je pripravljena za vstop v ERM II in bančno unijo, je bila ocena Evropske centralne banke, ki je prejšnji teden objavila, da v petih hrvaških bankah, ki so jih obravnavali, ni bilo kapitalskih pomanjkljivosti, so zapisali v sporočilu hrvaške vlade.

Kot so dodali, sta tudi bonitetni agenciji Fitch in Standard&Poor's kljub pandemiji covida-19 in krčenju gospodarstva zadržali hrvaško boniteto na investicijski ravni, kar je pomenilo, da so prepoznali hrvaške dosežke med izpolnjevanjem pogojev za sodelovanje v mehanizmu.

Plenković je v pismu poudaril cilj Hrvaške, da bi sodelovala v mehanizmu in bančni uniji že julija letos. Vstop v mehanizem in bančno unijo je izjemnega gospodarskega, finančnega in političnega pomena za državo, je dodal.

V sporočilu so še navedli, da je Hrvaška najmanjša po številu prebivalcev, a tudi najbolj "evroizirana" med članicami EU, ki niso tudi v območju evra. V Zagrebu pričakujejo, da bo Hrvaška od institucij EU dobila zeleno luč za julijski vstop v ERM II do konca junija, ko bo sklenila predsedovanje Svetu EU. Plenković je večkrat ocenil, da bo Hrvaška v mehanizmu približno dve leti in pol ter da bodo evro dokončno prevzeli leta 2024 ali 2025.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija