HRVAŠKA SODIŠČA ZJUTRAJ PREJELA OBVESTILA O PODSTAVLJENIH BOMBAH: Napisana s pomočjo Google prevajalnika? (VIDEO)

Kronika

Iz Hrvaške danes poročajo o številnih prijavah o domnevno podtaknjenih eksplozivnih napravah, zaradi katerih so potekale in še potekajo evakuacije. Grožnje z bombami so po 9. uri zjutraj med drugim prispele na več sodišč po državi. Prvo grožnjo naj bi prejeli na hrvaškem Vrhovnem sodišču v Zagrebu, kjer je danes na obisku delegacija ukrjainskega Vrhovnega sodišča. Obvestilo o podtaknjeni bombi naj bi prišlo 20 minut po prihodu delegacije.

Kasneje se je zgodba ponovila še v nekaj trgovskih središčih. Grožnje so sicer očitno lažne.

Hrvaški mediji so že zjutraj poročali o grožnjah s podtaknjeno bombo na vrhovnem sodišču v Zagrebu. Kmalu zatem so poročali še o podobnih grožnjah na več drugih sodiščih po državi, med drugim v Varaždinu, Dubrovniku, Splitu in Puli. Na vseh so zaradi groženj izvedli evakuacije.

Hrvaško notranje ministrstvo je okoli poldneva nato pojasnilo, da so v slabi uri med 9. in 10. zjutraj anonimna sporočila, da je v njihovih prostorih podstavljena eksplozivna naprava, prejela "pravosodna telesa po vsej Hrvaški", kot zadnja tista v krapinsko-zagorski in požeško-slavonski županiji.

Kasneje so o prejemu podobnih obvestil poročali še iz nekaj zagrebških nakupovalnih središč, med drugim iz zagrebškega Arena center. Vse obiskovalce so preventivno evakuirali. Ponekod preiskave še potekajo, a velika večina groženj se je medtem že izkazala za lažno.

Avtorji nekaterih grozilnih sporočil naj bi v njih grozili tudi hrvaški vladi, poročajo mediji. Na vladi v Zagrebu kakšne grožnje z bombo sicer niso prejeli.

"Na sodišču je podstavljena bomba. Zrušili bomo vlado Republike Hrvaške. Nismo v vojni z navadnimi državljani. prosimo, zapustite poslopje. Nočemo smrti. Cilj - uničevanje zgradb. Prosim, ne ignorirajte tega. Naša opozorila," je pisalo v sporočilu, ki je prispelo na županijsko sodišče v Dubrovniku. Pod njim je bil podpis Resistance.

Sumljivo pisemsko pošiljko, v kateri so bile živalske oči ter "tekočina karakteristične barve", je sicer v petek prejelo ukrajinsko veleposlaništvo na Hrvaškem, pa tudi vrsta drugih ukrajinskih veleposlaništev in konzulatov, med drugim v Italiji, Avstriji, Španiji, na Poljskem, Madžarskem in Nizozemskem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija