HRVAŠKA BO PO TEJ KATASTROFI POTREBOVALA NAŠO POMOČ: Sredstva že zbirata Rdeči križ in Slovenska karitas

Slovenija

Rdeči križ Slovenije je nakazal 10.000 evrov na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob nedavnih potresih. Odprl je tudi račun za zbiranje sredstev za pomoč prizadetim v ponedeljkovem in današnjem potresu na Hrvaškem. Sredstva za pomoč zbira tudi Slovenska karitas.

Kot so sporočili iz Rdečega križa Slovenije, so se po ponedeljkovem in današnjem potresu povezali s kolegi iz Rdečega križa Hrvaške, ki ugotavljajo, da bodo pri odpravi posledic najbolj potrebna denarna sredstva.

Zato prosijo in pozivajo vse, ki želijo pomagati, da svoj prispevek nakažejo na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, številka SI56 0310-0111-1122-296, odprt pri banki SKB. Kot namen naj navedejo Potres Hrvaška, za sklic pa SI00-96885.

Preko Slovenske karitas pa je mogoče pomagati s SMS sporočilom in ključno besedo KARITAS5, poslano na številko 1919. Pri tem boste darovali pet evrov. Mogoče je pomagati tudi z nakazilom na transakcijski račun Slovenske karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, številka SI56 0214 0001 5556 761. Kot namen se navede Potres Petrinja, za sklic pa SI00 627.

"Vsak dar bo dobrodošel pri pomoči in odpravljanju posledic potresa za prebivalce Petrinje, predvsem pri obnovi hiš in normalizaciji življenja najbolj ranljivih družin," so ob tem zapisali v Slovenski karitas. Dodali so, da bo pomoč Slovenije "izraz solidarnosti, sočutja in podpore našim sosedom, ki jih poleg reševanja stisk povezanih s covidom-19, ogroža še potres".

Območje Siska in Petrinje na Hrvaškem sta v ponedeljek in danes prizadela dva potresa. Ponedeljkov je imel magnitudo 5,2 in je zahteval le gmotno škodo, današnji z magnitudo 6,4 pa je do zdaj zahteval najmanj eno smrtno žrtev. Povzročil je tudi precejšnjo škodo.

Pomoč obljubljata tudi Pahor in Janša

Premier Janez Janša in predsednik republike Borut Pahor sta na Twitterju sporočila, da sta danes govorila s hrvaškima kolegoma in jima zagotovila pomoč Slovenije po današnjem silovitem potresu na širšem območju hrvaške prestolnice Zagreb. 

Premier Janša je tvitnil, da je danes govoril s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in mu ponudil pomoč Slovenije v vsem, kar nujno potrebujejo ob današnjem rušilnem potresu v Petrinji in okolici. Uprava RS za zaščito in reševanje je v pripravljenosti in v neposrednem stiku z odgovornimi na Hrvaškem, je dodal.

Predsednik republike Pahor pa je tvitnil, da je ravno govoril s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, ki je na poti na območje Petrinje. Izrazil mu je sočutje, solidarnost in pripravljenost Slovenije za pomoč. 

Obrambni minister Matej Tonin je na Twitterju sporočil, da bo Slovenija Hrvaški pomagala z modularnimi bivalnimi enotami, šotori, posteljami, grelci in agregati. Prvi tovornjaki uprave za zaščito in reševanje z modularnimi bivalnimi enotami bodo krenili proti Hrvaški že danes, preostanek pa bodo s pomočjo Slovenske vojske dostavili v sredo, je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija