HOTELI BERNARDIN OD NEKDANJEGA ŠEFA TERJAJO 150 TISOČAKOV: Namesto razdolževanja posojila, poroštva in nakupi vrednostnih papirjev

Slovenija

Hoteli Brnardin tožijo nekdanjega šefa Čedomila Vojniča in prvega nadzornika ter prvega moža družbe NFD Holding Stanislava Valanta. Tožba se nanaša na posojilo v višini 150.000 evrov, ki so ga Hoteli Bernardin leta 2010 dali šempetrski družbi Diamond. Rok vračila naj bi sprva podaljševali, konec leta 2011 pa odpisali, poročajo Primorske novice.

Izredna revizija v Hotelih Bernardih naj bi pokazala, da se je družba v letih 2010, 2011 in 2012 spustila v posle, ki niso imeli zveze z osnovno dejavnostjo, namesto da bi izboljšali letno poslovanje ali se odločili za razdolževanje. Namesto tega naj bi dajali poroštva in posojila ter kupovali vrednostne papirje. Sporne transakcije naj bi bile povezane z družbami blizu skupine NFD, ki jo je vodila Stanislav Valant in je bila takrat večinska lastnica Hotelov Bernardin.

Danes 81-letni Čedomil Vojnič zdaj živi v Zagrebu, pred ljubljanskim sodiščem pa je v torek povedal, da se zaradi bolezni slabo počuti, da pozablja in ne razume, kaj se z njim dogaja. Se je pa pred sodiščem zagovarjal Valant, ki trdi, da je za posojilo prvič slišal konec leta 2010, ko je Vojnič takratne nadzornike obvestil o podaljšanju roka za vračilo, piše časnik.

Uprava Hotelov Bernardin naj bi imela vsa pooblastila, da je o odobritvi posojila odločala sama, trdi Valant. S posojilom Diamondu naj bi večinski lastniki NFD prišli do denarja za nakup dodatnih delnic NFD, a je Valant zanikal, da bi on zahteval odobritev posojila. NFD Holding in Diamond sta že več let v stečaju.

Postopek pred sodiščem se bo nadaljeval junija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija