HOJS POHVALIL DELO POLICISTOV NA TORKOVEM PROTESTU: "Očitki o pretirani uporabi prisilnih sredstev so neutemeljeni"

Slovenija

Očitki, da je bila uporaba prisilnih sredstev na torkovih protestih pretirana, so po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa neutemeljeni. Minister je delo policije na protestih pohvalil. Po njegovih besedah policijska obravnava organizatorjev protestov poteka in verjame, da bodo tokrat postopki pripeljali do ustreznih zaključkov.

"Žalosti me, da smo bili zopet priča vandalizmu, primitivizmu in razgrajanju, uničevanja lastnine po ljubljanskih ulicah," je o torkovih protestih v Ljubljani dejal minister v izjavi ob robu seje odbora DZ za notranje zadeve. Pri tem je pohvalil delo policije, posebej v teh dveh dneh, ko je vlada tudi aktivirala določene zakonodajne možnosti, da zagotovi varnost za vse udeležence vrha EU.

Dodal je, da je bila gotovo pri tako velikem dogodku oz. kršitvah storjena tudi kakšna napaka, očitki o pretirani uporabi prisilnih, plinskih sredstev pa so po njegovih besedah popolnoma neutemeljeni. Ko je zvečer obiskal operativno-komunikacijski center, ga je začudilo, da ni bilo pridržanih več ljudi, glede na to, kaj se je dogajalo v Ljubljani. "Vodni top je bil uporabljen le na tistih delih, kjer je šlo za eklatantno kršenje javnega reda in miru, po mojem mnenju celo za kazniva dejanja," je pojasnil minister.

Po Hojsovih navedbah policijska obravnava organizatorjev protestov poteka in, kot mu je znano, tokrat v polni meri sodeluje tudi tožilstvo. Verjame, da bodo tokrat "stvar tudi v tem procesnopravnem postopku pripeljali do ustreznih zaključkov". Zadnjih podatkov glede pridržanih nima, je pa prepričan, da so vsi postopki legalni in zakoniti in če je kdor koli v priporu, je v skladu z zakonodajo.

Sicer pa je Hojs zatrdil, da v svojih izjavah pretekli teden ni kritiziral dela policije. Povedal je, da je ta vse do trenutka, ko bi morala preprečiti nasilni vdor na ljubljansko obvoznico, delo dobro opravila, ta del pa je bil izveden neustrezno. Glede tuje delegacije, ki se je ta torek znašla v primežu protestnikov, pa je dejal, da je delegacija zamujala in je policija uporabila rezervno varianto. Vse pa se je izteklo, kot se je moralo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  07 .10. 2021 ob  08: 52
tudi ti boš dobil svoje po pič...ne štekam policajev da ga tako ubogajo,medtem ko jih je žalil pred celo SLO da so MEVŽE
Istriano |  06 .10. 2021 ob  17: 43
Hojsa na minimalca.