HITRA CESTA NOVA GORICA-RAZDRTO PONOVNO ODPRTA: Na cestah pa vseeno vlada kaotično stanje

Slovenija

Prvo sneženje v prihajajoči zimi povzroča težave na slovenskih cestah, zato odgovorni pozivajo ljudi, da se ne odpravljajo na pot, če to ni res nujno potrebno, in še takrat samo z ustrezno zimsko opremo. Razmere so zahtevne predvsem v zahodnem delu Slovenije, medtem ko je v nižje ležečih predelih vzhodnega dela države doslej zapadlo manj snega.

Popoldne je bila tako zaradi zdrsa tovornih vozil zaprta primorska avtocesta med Senožečami in Nanosom, med Postojno in počivališčem Ravbarkomanda pa je proti Ljubljani promet potekal le po enem pasu. Iz istega razloga je bila zaprta tudi vipavska hitra cesta med Vipavo in razcepom Nanos proti Razdrtemu, gorenjska avtocesta pa je bila med počivališčem Radovljica in priključkom Lesce proti Karavankam več ur zaprta zaradi prometne nesreče.

Po podatkih spletnega portala Promet.si trenutno zaradi povečanega prometa ter zimskih razmer nastajajo zastoji na primorski avtocesti od Ljubljane proti Kopru. Najbolj upočasnjen promet je na odseku Logatec-Razdrto.

Zaradi snežnih razmer sta za ves tovorni promet v obe smeri zaprta mejna prehoda Starod in Jelšane. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, na prelazih Ljubelj in Jezerski vrh pa so obvezne verige. Prav tako je na primorski avtocesti zaprt uvoz Nanos iz smeri Vipave proti Kopru.

Danes so se pričele zimske razmere ❄️????️ tudi na območju Policijske uprave Koper. Sneg se oprijema vozišča, ekipe...

Posted by Policijska uprava Koper / Police Directorate Koper on Wednesday, December 2, 2020

Darsovi uslužbenci tovorna vozila nad 7,5 tone izločajo na dolenjski avtocesti pred počivališčem Podsmreka proti Ljubljani, na primorski avtocesti na počivališčih Ravne in Povir iz smeri Kopra in Sežane proti Ljubljani ter pred priključkom Vrhnika proti Kopru. Na vipavski hitri cesti tovornjake izločajo pred priključkom Šempeter proti Razdrtemu, na dolenjski avtocesti pa na Dobu ter pred počivališčem Podsmreka proti Ljubljani.

Ob sneženju v Vipavski dolini dodatne težave povzroča še burja, zaradi katere na tamkajšnji hitri cesti med Ajdovščino in razcepom Nanos velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton. S snegom na primorski avtocesti se sicer že aktivno spopadajo tudi Darsove plužne enote.

Kot je dopoldne za STA povedala vodja tehnične službe Darsa Jana Vrhovnik, so s preventivnimi ukrepi začeli že ponoči, zjutraj pa tudi s plugi in posipalci. Trenutni omejevalni ukrepi zaradi epidemije jim bodo nekoliko olajšalo delo, saj bo manj avtomobilskega prometa, vendar po njenih besedah na avtocestah še vedno ostaja veliko tovornih vozil.

Dars je na napovedano sneženje, ki naj bi bilo najmočnejše zvečer in ponoči ter predvsem v zahodnem delu države, pripravljen z vsemi razpoložljivimi kadrovskimi in tehničnimi zmogljivostmi. V vsaki izmeni je po vsej državi na terenu na voljo 130 njihovih sodelavcev, pri čemer se prilagajajo tudi lokacijam glede na napovedi vremenoslovcev.

Kot piše na spletni strani agencije za okolje (Arso), se bo sneženje ponoči v notranjosti še nekoliko okrepilo, po nižinah Primorske pa bo deževalo. Do jutra bodo padavine oslabele in zjutraj v večjem delu države že ponehale. Predvsem v osrednji in zahodni Sloveniji bo do četrtka zjutraj lahko zapadlo več kot 25 centimetrov snega.

Burja bo gradila snežne zamete, piše na spletni strani Arsa. Danes in v noči na četrtek bo ponekod na prehodu med Primorsko in Notranjsko možen tudi pojav poledice in žleda.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija