Grillo za 600 evrov temeljnega dohodka

Svet

Opozicijsko gibanje Pet zvezdic, nekdanjega italijanskega komika Beppeja Grilla je v parlament poslalo zakonski osnutek o uvedbi zajamčenega temeljnega dohodka. S tem bi vsi Italijani brez prihodkov prejeli 600 evrov na mesec. Po ocenah gibanja bi bilo do temeljnega dohodka upravičenih približno devet milijonov Italijanov.

Med temi devetimi milijoni bi bili predvsem brezposelni, mladi in ženske. A pri tem bi se morale osebe, ki bi prejele ta temeljni dohodek, zavezati k udeležbi na tečajih nadaljnjega izobraževanja oziroma usposabljanja in k sprejemu zaposlitev, ki bi jim jih ponujali zavodi za zaposlovanje, se glasi zakonski osnutek.

Po trditvah Grillovega gibanja bi lahko izdatke za temeljni dohodek pridobili z rezi v obrambni proračun in večjo obdavčitvijo finančnih transakcij ter iger na srečo. Temeljni dohodek bi državno blagajno po ocenah gibanja letno stal približno 19 milijard evrov.

A italijanski namestnik gospodarskega ministra Stefano Fassina je predlog že označil za nerealen. Po njegovih besedah bi morali vsem Italijanom namesto temeljnega dohodka zagotoviti zajamčeno delo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Deli novico:

mart6 |  11 .11. 2013 ob  13: 31
No, pa naj g. Stefano Fassina čim prej uredi vse potrebno da se vsem Italijanom zagotovi zajamčeno delo. Kaj še čaka? Sicer pa bi lahko kot namestnik gospodarskega ministra ločeval med imeti delo in imeti zaposlitev.