GRAFITA NA BENEČANKI NI VEČ: Koliko je občino stalo odstranjevanje? (FOTO)

Piran

"Pročelje Benečanke ni več iznakaženo," je na družbenem omrežju Facebook obvestilo javno komunalno podjetje Okolje Piran.

Spomnimo, grafit na znameniti Benečanki je pretresel domačine, odzvali so se tudi v Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran. Gre za stavbo, ki je bila zgrajena sredi 15. stoletja in je ena najpomembnejših piranskih stanovanjskih hiš. Je edina ohranjena gotska hiša v tem tržnem plašču in je pod spomeniškim varstvom.

Leta 2016 so jo obnovili in kot nam je pojasnila dr. Marjana Kovač s piranskega Zavoda za varstvo kulturne dediščine, je bilo pročelje Benečanke precej drago in tega ometa ne gre kar prepleskati.

A kot kaže, so našli še drugi način. Na piranski občini so nas obvestili, da je grafit odstranilo podjetje Sisapi d.o.o. iz Dola pri Ljubljani, občina pa je izvajalca izbrala po postopku, ki ga predvideva naročilo male vrednosti.

Odstranjevanje 5,7 metra dolgega in 1,5 metra širokega grafita je potekalo cel delovni dan, delo sta opravila dva delavca. Postopek odstranjevanja grafita je vključeval zaščito talne površine, odstranjevanje grafita s pomočjo specialnega topila za grafitno barvo in spiranje površine z visokotlačnim čistilcem.

Cena odstranjevanja je bila 334 evrov, vključno z DDV in potnimi stroški.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zhe |  25 .05. 2022 ob  13: 43
Če bi se tako angažirali tudi za odstranitev vseh neprimernih reklam in slabo/neprimerno oblikovanih tabel v mestu, ki se nahajajo na fasadah v starem mestnem jedru, ne bi bilo slabo ... gre za isti problem, samo na drugačnem mediju.