GLOBOKO V RDEČIH ŠTEVILKAH: Šempetrska bolnišnica s skoraj 5-milijonsko izgubo

Slovenija

Izguba splošne bolnišnice iz Šempetra pri Gorici je še vedno visoka, višja od načrtovane po uvedbi sanacijskega programa. Po besedah direktorja bolnišnice Stanislava Rijavca znaša skupno 4,8 milijona evrov. Tudi realizacija sanacijskega programa do oktobra znaša le 25 odstotkov načrtovanega, kot razlog pa navajajo oblikovanje vodstva bolnišnice.

Po ponedeljkovi seji sveta šempetrske bolnišnice je direktor za STA povedal, da je izguba iz poslovanja v tem mesecu približno enaka tisti v prejšnjem, kar pomeni, da "smo jo nekako uspeli zajeziti. To je zanimiv preobrat in videli bomo, kaj bodo prinesli naslednji meseci".

"V to verjamemo in upamo zato, ker smo postavili nekatere nove ukrepe. Začeli smo jih sicer nekoliko kasneje izvrševati zaradi vseh dogodkov v našem zavodu," je še povedal Rijavec, ki upa tudi na hitrejše poplačevanje dolgov do dobaviteljev, ki trenutno znašajo okrog sedem milijonov evrov. Z dobavitelji se dogovarjajo za odložitev plačila, kar jim po direktorjevih besedah zaenkrat uspeva.

Izgubo so poglobila poplačila kazni in tožbe, tudi zaradi napak pri preteklih javnih naročilih

K visoki izgubi so doprinesla tudi poplačila kazni in tožbe; zaenkrat so iz tega naslova plačali že okrog 400.000 evrov, rešiti pa morajo še okoli 80 različnih tožbenih zahtevkov. Po sklepu sveta zavoda bo vodstvo bolnišnice moralo poiskati odgovorne za te tožbene zahtevke, ki izvirajo iz napak pri različnih javnih naročilih v preteklosti ter obveznosti do medicinskih sester, ki so v preteklosti opravljale delo diplomiranih, prejemale pa plačilo srednjih medicinskih sester.

Sicer pa je letošnja realizacija po različnih programih različna, je povedala strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler. Na nekaterih področjih imajo presežke, drugje pa zaradi različnih razlogov premajhno realizacijo ali je manjša od načrtovane zaradi tega, ker so se jim pokvarili določeni aparati, ali je razlog selitev oddelka iz Stare gore zaradi novogradnje.

Najdaljše čakalne dobe na področju ortopedije

Nekako jim je uspelo zajeziti tudi odhajanje strokovnega kadra iz bolnišnice na druga delovna mesta. "Ravno danes smo ugotovili, da je v letošnjem letu 117 ljudi zapustilo delovna mesta v našem zavodu, 111 pa jih je prišlo. Tako smo zmanjšali tudi število zaposlenih, kar je tudi eden od ukrepov v sanaciji," je še povedal Rijavec.

Svet zavoda so seznanili tudi s trenutnimi čakalnimi dobami. Najdaljše so še vedno na področju ortopedske operativne dejavnosti, kjer je za posamezne operacije čakalna doba tudi eno leto. Na področju zdravstvene nege si do ustreznega števila kadra, ki ga intenzivno iščejo z razpisi, še vedno pomagajo z zaposlovanjem s podjemnimi pogodbami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija