GLEDE SAMOTESTIRANJA UČENCEV ŠE VELIKO NEJASNOSTI: Kaj narediti, če ga nekdo odkloni?

Slovenija

V Lekarniški zbornici Slovenije opominjajo, da bo od prihodnjega ponedeljka obvezno samotestiranje učencev in dijakov trikrat tedensko. Ocenjujejo, da bo to občutno povečalo obisk lekarn, ki zaradi kadrovske stiske že dalj časa delujejo na robu zmogljivosti. Predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič poziva k iskanju druge rešitve.

Dijakom in študentom po novem mesečno pripada 15 hitrih antigenskih testov za samotestiranje. "Po vladnem odloku bodo te teste dvignili v lekarni s kartico zdravstvenega zavarovanja," je pojasnila Potočnik Benčičeva. Po njeni oceni bodo lekarne zato dodatno obremenjene, sama pa si težko predstavlja, da bi vse to zmogle. Kot pojasnjuje, so lekarne zaradi povečanega pojava respiratornih obolenj obremenjene že sicer.

Starši lahko sicer hitre teste za svoje otroke prevzamejo še ves teden, preden bo samotestiranje postalo obvezno. Ob tem Potočnik Benčičeva opozarja, da izdajanje testov ni stvar dežurne službe lekarn. "Menim, da bi vlada lahko vse skupaj organizirala drugače in tako manj obremenila lekarne. Vsaj za tiste učence, ki pri testiranju potrebujejo pomoč odrasle osebe, torej učitelja, bi lahko teste nabavile šole," je ocenila predsednica lekarniške zbornice.

Potočnik Benčičeva je opozorila tudi na kadrovske stiske v lekarnah. Opomnila je, da lekarne vse od izbruha novega koronavirusa ves čas zagotavljajo neprekinjeno oskrbo z zdravili. "Treba se je zavedati, da so tudi za lekarne časi izjemno zahtevni, predvsem zaradi pomanjkanja farmacevtskih strokovnih delavcev. Od skupno 342 lekarn po vsej Sloveniji v kar četrtini vseh lekarn dela samo en magister farmacije. Izpostavljeni smo velikim tveganjem, prisotna sta stiska in odgovornost," je pojasnila Potočnik Benčičeva, ki se je ob tem zahvalila zaposlenim v lekarnah za njihovo požrtvovalnost.

V ponedeljek so v več lekarnah za STA potrdili, da v lekarnah po Sloveniji občasno primanjkuje testov za samotestiranje. Povečano zanimanje pripisujejo napovedi obveznega samotestiranja učencev in dijakov. Nekatere lekarne pa beležijo tudi povečano povpraševanje po kirurških in maskah tipa FFP2. Od ponedeljka nošnja mask iz blaga namreč ni več dovoljena.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na današnji vladni novinarski konferenci spomnil, da so se dogovorili, da je v tem tednu še dovoljena uporaba zaščitnih mask iz blaga. Nato pa računajo, da bodo lekarne uspele zagotoviti dovolj velike količine zalog opreme.

Odzval se je tudi na današnja opozorila lekarniške zbornice. Kot je dejal, so na vladi razmišljali o različnih načinih, a so se odločili za izdajanje testov v lekarnah. S tem bodo po njegovih besedah lahko imeli nadzor nad tem, koliko testov in kakšni bodo izdani uporabnikom. Dogovorili so se tudi, da bo vlada po 14 dneh preučila, če bo na tem področju treba kaj spremeniti.

Samotestiranje je alternativa izobraževanju na daljavo

Obvezno samotestiranje učencev v šolah trikrat tedensko, ki se bo začelo izvajati v ponedeljek, je po besedah državnega sekretarja na šolskem ministrstvu Damirja Orehovca alternativa temu, da gremo na izobraževanje na daljavo. Napovedal je, da bodo ravnateljem osnovnih in srednjih šol podrobnosti v zvezi s tem pojasnili na sestanku v sredo.

Potem ko je vlada v petek napovedala, da se bo v osnovnih in srednjih šolah 15. novembra začelo obvezno samotestiranje učencev in dijakov na novi koronavirus trikrat tedensko v šolah, medtem ko je doslej samotestiranje šolarjev in dijakov bilo priporočljivo, potekalo pa je v domačem okolju, se vrstijo vprašanja staršev in šol v zvezi s tem. Čimprejšnjo odpravo dilem pa pričakujejo tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Orehovec: "Kakšen rezervni test bodo imele tudi šole"

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je na današnji vladni novinarski konferenci poudaril, da samo, če bomo dosledno spoštovali priporočila stroke in vladne ukrepe, bodo vrtci, šole in fakultete lahko ostali odprti. "V šolski in vrtčevski prostor vstopajo najranljivejše skupine in kot resorno ministrstvo moramo poskrbeti, da vsem vključenim - tako otrokom in mladim, kot tudi zaposlenim - zagotovimo varen prostor, kjer se lahko izobražujejo in delajo," je dodal.

Eden od ukrepov je napovedano obvezno samotestiranje učencev v šolah, ki pa ga po napovedih Orehovca ne bo potrebno izvajati tistim, ki izpolnjujejo pogoje PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Po besedah Orehovca bodo tudi šole imele kakšen rezervni test za primer, če ga kdo pozabi.

V zvezi s tem je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar starše pozval, da že v tem tednu storijo vse, da otroke spodbudijo k samotestiranju že doma. "Moj poziv gre v proaktivnost, najprej staršev, potem učiteljev," je poudaril. Ob tem je samotestiranje ocenil kot izrazito učinkovit ukrep, nošnjo zaščitnih mask pa kot enega najbolj učinkovitih nefarmakoloških ukrepov.

Kot je povedal Orehovec, si sam predstavlja, da bodo samotestiranja potekala v šolah, in sicer zjutraj pred poukom oz. na začetku pouka, da pa je to stvar organizacije vsake posamezne šole. O protokolih bodo več povedali tudi na sredinem sestanku z ravnatelji. Glede veljavnosti v šolah opravljenih testov pa je dejal, da bo ta veljal tudi za športne aktivnosti in verjetno tudi za glasbene šole.

Kaj narediti, če nekdo odkloni samotestiranje?

Na vprašanje, kaj narediti, če nekdo odkloni samotestiranje, pa je Orehovec pojasnil, da se je treba v teh primerih obnašati podobno, kot se v primerih, če otrok odkloni masko. Državni sekretar priporoča, da se najprej na šolah opravijo razgovori z učencem oz. starši.

V primeru osnovne šole, ki je obvezna in kjer učenec mora prisostvovati pouku - za razliko od srednje šole, ki ni obvezna - je Orehovec dejal, da mora ravnatelj poskrbeti za zdravo učno okolje in mora torej otrok ostati v razredu, če lahko ravnatelj zagotovi varno okolje. Če to ni možno, se lahko obrne na inšpekcijo, ki bo preverila, ali so izpolnjeni vsi pogoji za izvajanje pouka v šoli ali pa gre oddelek ali več oddelkov na izobraževanje na daljavo. V zvezi s tem je možen tudi posvet z ministrstvom, je dejal.

Kljub obveznemu samotestiranju pa v šolah še naprej ostajajo obvezne tudi obrazne maske. Orehovec je spomnil, da je zaščitna maska v zaprtih prostorih obvezna za vse učence, dijake in študente ter zaposlene. Maska ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, za vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojitelja.

Maska tudi ni potrebna za osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena. Prav tako maska ni potrebna za učence, dijake in študente pri pouku športne vzgoje in pouku športa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija