GLEDE OBVEZNEGA CEPLJENJA NI ENOTNOSTI: Najbolj za in proti so v teh slovenskih regijah

Anketa Vox populi kaže, da so anketiranci glede uvedbe obveznega cepljenja proti covidu-19 razdeljeni. 64 odstotkov anketirancev je sicer odgovorilo, da se je že cepilo, najpogostejši razlog za to pa je bila zaščita sebe in bližnjih. Ljudje so imeli največ pomislekov glede cepljenja zaradi osebnih zdravstvenih razlogov in nezaupanja v cepiva.

V anketi Vox populi, ki jo za časnika Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia, je tokrat 47,7 odstotka vprašanih na vprašanje o tem, ali bi podprli uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19, odgovorilo pritrdilno. K tej možnosti so se najbolj nagibali anketiranci s poklicno izobrazbo in starejši od 60 let. 47,1 odstotka vprašanih obveznega cepljenja ne bi podprlo, 5,2 odstotka pa ni želelo odgovoriti. Cepljenju so glede na anketo najbolj naklonjeni v Zasavju, najmanj pa v primorsko-notranjski regiji.

Doslej se je cepilo 63,8 odstotka vprašanih. Ključni razlog za njihovo odločitev je bila zaščita sebe in drugih (64,1 odstotka) in prepričanje, da se lahko pred covidom-19 zaščitimo le s kolektivno precepljenostjo (13,2 odstotka); 9,8 odstotka vprašanih se je za cepljenje odločilo zaradi zaupanja priporočilom medicinske stroke, 8,3 odstotka vprašanih pa zato, ker so si s tem olajšali vstop v javne prostore in zaradi možnosti potovanj.

Pri argumentih v prid cepljenju so zaznali precejšnje razlike med skupinami prebivalcev. Vstop v javne prostore in potovanja so tako najbolj izpostavljali ljudje, stari do 30 let. Razlike so se pokazale tudi med gosteje poseljenim urbanim okoljem, kjer je bila kolektivna precepljenost ključna za 15,8 odstotka, in ruralnim okoljem, kjer je ta razlog navedlo 10,4 odstotka anketiranih.

Da se niso cepili, je odgovorilo 30,9 odstotka anketiranih. Med njimi je 18,7 odstotka vprašanih navedlo, da gre pri njihovi odločitvi za osebne zdravstvene razloge, 16,9 odstotka pa, da ne zaupa varnosti cepiv proti covidu-19. Za cepljenje se prav tako niso odločili tisti, ki so covid-19 preboleli in so bili mnenja, da še ni čas za cepljenje (takih je bilo 15,5 odstotka). 10,3 odstotka vprašanih pa je odgovorilo, da se bojijo stranskih učinkov cepiv. Med anketiranci je bilo tudi 5,3 odstotka takih, ki niso želeli povedati, ali so se proti covidu-19 cepili ali ne.

Da nasprotujejo cepljenju proti covidu-19, je odgovorilo 1,7 odstotka vprašanih, še malo manj pa je bilo takih, ki so proti cepljenju nasploh. Kot je še razvidno iz ankete, tudi zaupanje ali nezaupanje v ustanove, ki priporočajo cepljenje, očitno ni zelo močan dejavnik pri odločitvah o cepljenju.

Raziskovalci so anketirance povprašali tudi o tem, ali so bili kdaj sicer cepljeni proti kakšni nalezljivi bolezni. Pritrdilno jih je odgovorilo 91,5 odstotka, 7,7 odstotka pa je dejalo, da proti nalezljivi bolezni še niso bili cepljeni. 0,7 odstotka vprašanih se o tem ni želelo izreči.

Agencija Ninamedia je tokratno merjenje opravila med 10. in 8. avgustom na vzorcu 700 vprašanih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija