GANLJIVA, A KOMIČNA ZGODBA ŠTIRIH ŽENSK: V Avditoriju Portorož kmalu na odru Brodolomke (FOTO, VIDEO)

Piran

22. marca v Avditorij Portorož prihaja najžlahtnejša hrvaška komedija Brodolomke, v kateri boste spoznali ganljivo, a komično zgodbo štirih žensk, ki jih med seboj poveže usoden splet okoliščin. Ustvarjalci obljubljajo veliko glasbe, plesa in predstavo, v katero se boste zaljubili!

Ganljiva zgodba o štirih ženskah: Hani, Bebi, Dinki in Mateji

"Brodolomke so ganljiva in tragikomična zgodba o štirih ženskah, ujetih na enem mestu. Čeprav imajo drugačne življenjske zgodbe, jih usoda poveže na najbolj nenavaden način. Skozi samospoznavanje gradijo nove življenjske obrazce, medtem ko jih skupaj povezuje odvisnost. Odvisnost kot odgovor na življenje, kot posledica izbrane življenjske poti. Predstavljajte si, kaj bi storili, če bi bili zaprti med štirimi stenami? In kaj bi šele naredili, če se ne bi mogli soočiti sami s seboj ker ste ujeti še s tremi, ki se prav tako iščejo? Bi peli? Bi plesali? To počnejo naše ženske. V nesreči poskušajo odkriti novo življenje, lastno pot in morda tudi spremeniti usodo. Je usoda zares zapisana ali imamo resnično možnost izbire? Neverjetne transformacije, igranje in spretnost, ples in pesem, duhovitost in neposrednost, enostavnost in kompleksnost vsakega posameznika so najboljši kazalci vrhunske uprizoritvene umetnosti, v katero se gledalec preprosto mora zaljubiti." —Ana Harmander Maras

Zgodba o sprejemanju, razumevanju, prijateljstvu in odpuščanju

"Vsaka oblika odvisnosti je splošna, a hkrati globoko intimna. Med vrsticami statistike so stisnjene človeške usode in sleherna med njimi ima svoje posebne lastnosti v števcu ter isti skupni imenovalec. Vendar pa označevanje nekoga le z njegovo diagnozo pomeni narediti iz celotne skupine zgolj anonimno krivuljo v demografskih tabelah. Pragmatičnost štetja odstotkov ne more nikomur prinesti tolažbe in olajšanja. Zato predstava Brodolomke ni le zgodba o alkoholizmu, temveč je ta le okvir, ki poudarja človeško oziroma žensko krhkost. Hana, Beba, Dinka in Mateja so štiri povsem različne ženske, a vsaka je primorana soočiti se na lasten način z istim problemom, alkoholom. Plesna terapija, ki jo vodi nekdanji odvisnik Željko poveže njihova življenja v, statistično gledano, skoraj nemogočo kombinacijo. Dinamika njihovih odnosov razkriva osebne konflikte, ki pa se razrešujejo na povsem nepričakovan način: s podporo in sočutjem. 

Terapevtska izolacija predstavlja goli otok, na katerem se znajdejo potnice različnih ladij, križark, gumenjakov, jadrnic ali tovornih ladij. Četudi ne pripadajo isti floti, usode teh brodolomk vsebujejo prepoznavne, univerzalne probleme, saj je alkohol kot vsakodnevna uteha posledica krize današnje družbe, v kateri se ženska sooča s prevelikim številom izzivov, predsodki in intimnimi vprašanji. Štiri izvrstne igralke in igralec, skozi situacije polne grenkega humorja, glasbe in plesnih točk vodijo občinstvo na potovanje od navidezno nezdružljivih skrajnosti do zgodbe o sprejemanju, razumevanju, prijateljstvu in odpuščanju. Dramaturška obdelava improvizacije in refleksije izvajalcev na temo predlogov Ane Hermander Maras dodaja igri zelo iskreno noto; predstava obenem prikaže osebna razmišljanja ter hkrati intimne obračune izvajalcev s svetom, v katerem živimo." —Ana Tonković Dolenčić


Ana Harmander Maras: BRODOLOMKE
Režiser: Krešimir Dolenčić
Dramaturginja: Ana Tonković Dolenčić
Koreografinja: Ilona Cvitić
Skladatelj in avtor glasbenih aranžmajev: Mario Mirković
Kostumografinja: Tea Bašić Erceg
Scenografinja: Irena Kraljić
Oblikovanje luči: Zdravko Stolnik

Igrajo:
Daria Lorenci Flatz / Ana Maras Harmander
Sanja Milardović
Ecija Ojdanić / Ana Maras Harmander
Anita Matić Delić
Luka Petrušić / Sven Šestak

Predstava je v hrvaškem jeziku. Traja 90 minut.

Vstopnice lahko kupite prek spletne strani Avditorija Portorož. Nakup vstopnic je možen tudi preko sistema Eventim (Petrol, Pošta Slovenije, www.eventim.si).

Deli novico: