FRANCOSKA VLADA ŠE ZAOSTRUJE UKREPE: Epidemiološka situacija gre v napačno smer

Svet

Francoska vlada spričo neugodne epidemiološke situacije, ki se po oceni oblasti razvija v napačno smer, zaostruje ton in znova uvaja ostrejše ukrepe. Premier Jean Castex je v torek naznanil podaljšanje prepovedi zbiranja več kot 5000 ljudi, lokalne oblasti pa pozval, naj v večji meri uvajajo obveznost nošenja zaščitnih mask na prostem.

Jean Castex 

V državi so v torek potrdili 785 novih primerov okužbe, skupaj pa v zadnjem tednu 10.800. Kot je v Montpellieru dejal Castex, trenutno dnevno odkrijejo okrog 25 novih skupkov bolezni, medtem ko so jih še pred tremi tedni po pet.

Širjenja virusa je po navedbah zdravstvenega ministrstva veliko zlasti med mladimi in v mestih, kot sta Pariz in Marseille.

"Če se ne bomo skupno odzvali, se izpostavljamo visokemu tveganju vrnitve epidemije, ki jo bo težko nadzorovati," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v torek posvaril Castex in pozval k odločnemu ukrepanju.

Naznanil je podaljšanje prepovedi zbiranja več kot 5000 ljudi do 30. oktobra. Omejitev naj bi se sicer iztekla konec avgusta, a iz države poročajo tudi o kršitvah. Minuli konec tedna se je denimo na plesni zabavi na odmaknjenem in redko poseljenem območju departmaja Lozere na jugu Francije zbralo prek 10.000 ljudi.

Castex je tudi napovedal, da bo lokalne oblasti pozval k čim širšemu uvajanju obveznosti nošenja mask na javnih mestih na prostem. Več deset mest se je za ta korak že odločilo, med drugim Pariz, kjer so maske obvezne na nekaterih turistično najbolj obiskanih predelih.

Odločanje o maskah na prostem je v rokah lokalnih oblasti, medtem ko je v celotni državi obvezno nošenje mask na javnem prevozu ter v zaprtih javnih prostorih.

Po strogi karanteni, ki jo je Francija uvedla na začetku epidemije, so maja in junija ukrepe omilili. S prihodom poletja je v državi oživel tudi turizem, v okviru katerega so v državi dobrodošli tudi tuji obiskovalci.

V Franciji, ki je marca in aprila beležila veliko število okužb z novim koronavirusom, je covid-19 doslej terjal 30.340 življenj. V torek so poročali o dodatnih 14 smrtnih žrtvah.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija