FIGE NISO SADJE: In ne samo to, z njimi vred jemo žuželke! (VIDEO)

Trendi

Preprosto povedano, fige so naokoli obrnjeni cvetovi. Fige namreč ne cvetijo kot na primer jabolka in breskve, ampak vsak cvet oblikuje svoj popek in seme. Ko pojemo eno figo v resnici pojemo ogromno število sadežev. A to še ni konec edinstvenosti fig. Da dozorijo, potrebujejo oso, ki se razmnožuje in v figi umre.

Ker cvetovi fige cvetijo v notranjosti, potrebujejo poseben postopek za opraševanje. Ne morejo se zanašati na veter ali čebele za širjenje njihovega cvetnega prahu – tu pride na vrsto figova osa. Figa ne more preživeti brez figove ose za širjenje njenega genskega materiala, figova osa pa ne more živeti brez fige, ker tam leži njena ličinka ― to razmerje je znano kot vzajemnost. Krila in antene samice ose se odlomijo, ko vstopi v majhen prehod v figi, tako da ko enkrat vstopi, ni več izhoda.

Figa uporablja encim za razgradnjo ose v beljakovine, čeprav ne razgradi vedno celotne žuželke. Torej tehnično gledano, ko ugriznete v figo, jeste tudi figovo oso ― ali tisto, kar je nekoč bila figova osa. Vendar se lahko vsaj potolažite z dejstvom, da so te ose neverjetno majhne. Nekateri vegani se celo odločijo, da fig ne uživajo prav iz omenjenega razloga.

Oglejte si spodnji video, da natančno vidite, kako poteka proces opraševanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  31 .03. 2023 ob  14: 22
Itak nas hocejo futrat z zuzelkami
Martin Kacur |  31 .03. 2023 ob  10: 25
Super članek. Čim več zabarjev naj ga prebere, bodo nehali krast po njivah.
Drugače pa je treba dat vlogo na EU komisijo, da tako kot za mokarje in cricke, spremeni zakonodajo.