FAFANGEL O TRENUTNEM EPIDEMIOLOŠKEM STANJU: In tem, kaj njuno potrebujemo

Slovenija

Predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel je danes opozoril na poslabšanje epidemiološkega stanja v državi ter pozval k upoštevanju pogoja PCT in cepljenju. Strokovno smiselno je tudi spoštovanje osnovnih ukrepov, kot je izogibanje druženjem, uporaba maske in izolacija ter testiranje ob prvih znakih bolezni.

Fafangel je v današnji izjavi za medije poudaril, da se epidemiološko stanje slabša tako pri nas kot tudi drugod po Evropi. To je po njegovih besedah pričakovano, saj v tem letnem času več časa preživimo v zaprtih prostorih. A slika kljub temu ni tako črna, kot je bila lani. "Dnevne številke so visoke, a niso ključne za krojenje naše usode," je poudaril prvi epidemiolog v državi.

Cepljenje prebivalstva je po njegovih besedah pomembno vplivalo na to, da je danes manjše število hospitaliziranih in umrlih. Na ta račun lahko zdravstveni sistem prenese višje število dnevno potrjenih okužb, a to ne bo mogoče v nedogled, je poudaril.

Epidemiologe skrbi predvsem dejstvo, da gremo kot država v prekuževanje, da edino pot iz epidemije vidimo v tem, da se bodo vsi prebivalci okužili, "tiste smrti, ki bodo, pa pač bodo".

A kot je opozoril, bodo odločevalci v nekem trenutku posegli po zasilni zavori, torej zapiranju države. "Vsak odločevalec v kateri koli državi, ko zdravstveni sistem ne bo zmogel več, bo posegel po zasilni zavori," je povedal. Kot je še spomnil, epidemiologi od začetka epidemije opozarjajo, da upravljanje epidemije s strahom deluje le določen čas. "Pomislite na občutke, ki ste jih imeli lani, ko ste hodili v trgovino, oseba za vami pa ni vzdrževala medosebne razdalje. Bilo vas je strah, tega strahu pa ni več, kar je razumljivo."

Po njegovih besedah zdaj preostanejo ukrepi, ki jih razumemo, jih sprejmemo in se nam zdijo smiselni. Razlika je v trenutni situaciji tudi ta, da stroka razpolaga s podatki, ki jih na začetku še ni imela. Na epidemiologih pa je, da javnosti povedo, kaj ti podatki pomenijo. "Podatki pa pravijo, da trenutno res rabimo PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in cepljenje. Cepljenje je najbolj varen ukrep, vsi podatki še vedno govorijo to," je poudaril.

Določen delež populacije se iz takšnih ali drugačnih razlogov ne bo cepil, kar moramo po mnenju Fafangla razumeti in sprejeti. Nižji delež precepljenosti prebivalstva v državah vzhodne Evrope je sicer po njegovem mnenju povezan z nižjo stopnjo zaupanja prebivalcev v institucije in odločevalce. Namen javnega zdravstva pa je, da uspemo zaščititi celotno populacijo, tako tiste, ki se cepijo, kot tiste, ki se za to ne odločijo, je poudaril.

Še vedno so tako ključni tudi vsi drugi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Po mnenju Fafangla je nujno brezplačno in dostopno testiranje, saj samo s cepljenjem ne gre. Sicer ni seznanjen, kaj se bo zgodilo s 1. novembrom oz. kaj bo pisalo v odloku. "Lahko pa povem, kaj je strokovno smiselno. To je spoštovanje osnovnih ukrepov, izogibanje druženjem, uporaba maske, to, da se ob prvih znakih bolezni izoliraš, se greš testirat in obvestiš svoje stike."

Ob tem je Fafangel še spomnil na pomen mobilne aplikacije #OstaniZdrav. "Aplikacija je dostopna, jutri jo lahko ima vsak. Tista najbolj relevantna populacija je mlajša, digitalno pismena, ki je zelo aktivna pri prenosu okužbe v skupnosti," je poudaril.

Opozoril je tudi, da podatki o številu okuženih z novim koronavirusom, ki jih spremljamo danes, ne odražajo zgolj stanja izpred 14 dni. "Najkrajša inkubacijska doba covida-19 je dva dni. Če bomo že danes ravnali drugače, bomo že že čez dva dni videli prve rezultate," je poudaril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  28 .10. 2021 ob  16: 43
Če bomo že danes ravnali drugače, bomo že že čez dva dni videli prve rezultate," je poudaril. - je poudaril infantilni Fafangel, ki se spreneveda in pozablja, da bi ravno on MORAL RAVNATI DRUGEČE, DOKLER JE ŠE BIL ČAS!
Ravno on je lep primer tega, da izobrazba ni vse.....njemu je pomembnejše pametovanje, ko je prepozno, infantilno predstavljanje biločesa in blebetanje, ki mora seveda biti v angleškem jeziku, če ne drugače pa v italijanskem. Slovenski jezik je več kot očitno zanj nujno zlo!
Infantilko, skrij se tja, kjer si bil do sedaj!

manemebasat |  28 .10. 2021 ob  16: 27
-1
YouTube Gravitas: Revealed: How Pfizer blackmails countries for shots
manemebasat |  28 .10. 2021 ob  16: 10
Njegov nono je bil kul, fotr tudi, on je pa ena mona.
Istriano |  28 .10. 2021 ob  15: 33
Kaj ne bi poslali raje tega amaterja na šolanje v tujino in dal v roke to borbo proti epidemiji enemu izkušenemu ali izkušeni pravi epidemiologinji ali epidemiologu?
Lili |  28 .10. 2021 ob  15: 18
-4
hm..Zakaj epidemilogi odločajo o vsem? Zakaj pri odločitvah ne sodeluje medicina? Strokovnjaki z različnih področij?