EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV: Marjetica Koper in Zelenci vas pričakujejo na koprski mestni tržnici

Koper

To soboto, 20. novembra, se začenja Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Na koprski mestni tržnici bo potekala izmenjevalnica oblačil in informativna delavnica o osveščanju okoljske problematike zavrženega tekstila. Med 9. in 14. uro se vam bodo na stojnici predstavili tudi fantje in dekleta iz Gibanja Zelenci.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov bo letos potekal med 20. in 28. novembrom. V Sloveniji je koordinator celotne akcije Zbornica komunalnega gospodarstva v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor. Različne aktivnosti bodo potekale vse dni v tednu. Marjetica Koper bo tako opremila tri osnovne šole v koprski občini, in sicer OŠ Gračišče, OŠ Antona Ukmarja ter OŠ Šmarje, z namenskimi koši za ločeno zbiranje odpadkov 'MakoBox'. Vzporedno bodo potekale tudi delavnice za osnovnošolce na temo ravnanja z odpadki s poudarkom na zmanjševanju in doslednem ločevanju.

Na Marjetici še pravijo: "V času, ko epidemija covida nikakor ne pojenja, smo opustili idejo o organizaciji množičnih čistilnih akcij. S teden dni trajajočo kampanjo osveščanja občank in občanov želimo na prvem mestu ponovno prebuditi zavedanje o okoljski problematiki in pomenu ločenega zbiranja odpadkov. Posledično želimo spodbuditi vsa društva, zavode in ostale nevladne organizacije, da se naslednje leto skupaj z nami prijavijo med različne aktivnosti in znotraj Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov izpeljejo svoje projekte. Letos nam je to že uspelo z lokalnim gibanjem Zelenci."