EVROPSKE DRŽAVE RAZLIČNO HITRO V RAHLJANJE UKREPOV: Slovenija bo s sproščanjem začela med prvimi (ANKETA)

Slovenija

Čeprav moramo še vedno upoštevati preventivne ukrepe za zajezitev epidemije koronavirusa, pa je vlada po velikonočnih praznikih napovedala sproščanje nekaterih ukrepov pri prodaji. Sprostitev omejitev gibanja zunaj občine prebivališča in druženja na javnih mestih za zdaj še ni predvidena.

Po velikonočnih praznikih bodo lahko najprej delo začeli vulkanizerji, avtopralnice in avtomehaniki. Pozneje načrtujejo postopno odpiranje prodajaln s tehničnim blagom. Po praznikih bodo postopoma začeli sproščati nekatere storitvene dejavnosti, med drugim servise za popravilo tehničnega blaga. Sem uvrščajo tudi tiste, ki v pretežni meri prodajajo gradbeni material, kar je pomembno zaradi samooskrbe in dela na domu.

Rahljanje ukrepov pa bo v prihodnje odvisno od rasti števila obolelih in tistih na intenzivni negi. "Šele, ko bomo videli, kam nas bodo ti prazniki prinesli, ko gre za število obolelih, bomo lahko razmišljali tudi o tovrstnih ukrepih," je povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Slovenija ni edina, ki razmišlja o rahljanju ukrepov po veliki noči. To so napovedale še nekatere evropske države, na primer Avstrija in Danska. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem posvarila, da je za to v Evropi še prezgodaj.

Mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar poudarja, da si z rahljanjem ukrepov ne smemo dovoliti, da bi "virus ponovno spustili v Slovenijo. Ne glede na pritiske iz Evrope in sosednjih držav. Potrebno bo ohranjati, kar smo dosegli, da se nam ne podre,"  je opozoril.

Italija bi se lahko začela delno odpirati maja

Razmere se umirjajo tudi v Italiji, kjer je bilo število smrtnih žrtev v sredo šele drugič v skoraj treh tednih nižje od 600, obenem se zmanjšuje število bolnikov na intenzivni negi in povečuje število ozdravljenih. Država ostaja v karanteni, izredne razmere so predvidene do 31. julija, lahko pa jih vlada tudi podaljša. Delno odprtje države in sproščanje ukrepov pa naj bi se najverjetneje začelo maja.

Bi se sproščanje ukrepov v Italiji lahko začelo 16. maja? "Če se trend ne bo spremenil, bi lahko to bil ta datum, tako kot bi lahko bilo pred ali po njem, odvisno od podatkov," je dejal poveljnik italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli in poudaril, da je trenutno stanje stabilno, so poročali italijanski mediji.

Italija je zaradi epidemije novega koronavirusa sicer zaprla svoja pristanišča za ladje z begunci.

Hrvaška v sproščanje ukrepov pred veliko nočjo?

Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek sporočil, da vlada razmišlja o ublažitvi omejevalnih ukrepov in poudaril, da mora biti sproščanje ukrepov skladno z epidemiološkimi priporočili in ocenami. Notranji minister in vodja nacionalnega štaba civilne zaščite Davor Božinović je prepričan, da bo večina tržnic na prostem v hrvaških mestih odprta do velike noči 12. aprila, tako da bodo državljani lahko kupili izdelke lokalnih malih proizvajalcev namesto uvoženih.

So pa mnogi v državi kritični do sproščanja ukrepov pred veliko nočjo, saj je to čas, ko bodo mnogi morda obiskali svoje družine, želeli preživeti praznike skupaj ali vsaj skupaj kosili, kar bi lahko imelo za posledico širjenje okužb.

V Srbiji podaljšanje policijske ure v Beogradu in Nišu

Srbski predsednik Aleksandar Vučić ocenjuje, da bi izredne razmere, ki so jih v Srbiji uvedli 15. marca zaradi pandemije novega koronavirusa, lahko odpravili v mesecu dni. Ob tem pa je napovedal, da bi policijsko uro v Beogradu in Nišu lahko podaljšali na ves konec tedna. Omenil je tudi možnost uvedbe karantene v Beogradu.

Sicer pa je Vučić na Instagramu včeraj objavil, da je njegov najstarejši sin zbolel za covidom-19. 22-letnega Danila so sprejeli na beograjsko kliniko za nalezljive bolezni.

Francija namerava podaljšati karanteno

Francija namerava podaljšati karanteno zaradi pandemije covida-19, ki bi se po prvotnih načrtih iztekla 15. aprila. Do kdaj naj bi podaljšali stroge ukrepe za zajezitev pandemije, ki veljajo od sredine marca, ni znano.

Predsednik Emmanuel Macron bo v zvezi s pandemijo v ponedeljek imel televizijski nagovor ljudstvu. Francija je med evropskimi državami, ki jih je koronavirusna bolezen 19 najhuje prizadela. Do srede zvečer je bolezen zahtevala 10.869 življenj.

Španija v omilitev ukrepov konec aprila?

Medtem je Španija napovedala, da bi ukrepe lahko začeli opuščati konec aprila. Omejitveni ukrepi v Španiji so se sicer izkazali za uspešne, saj so se razmere tam stabilizirale.

Po 26. aprilu bi lahko podobno kot Španija ukrepe začela postopoma opuščati tudi Švica. O omilitvi po tem datumu bo vlada predvidoma odločila prihodnji teden. Češke oblasti, ki trdijo, da imajo pandemijo novega koronavirusa pod nadzorom, so medtem v ponedeljek nekatere ukrepe že omilile. Tako so odprli nekatere trgovine, med ukvarjanjem s športom pa ni več obvezna zaščitna maska.

Pred vami je anketa. Če jo zakriva oglas, stisnite X.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  11 .04. 2020 ob  19: 29
In potem nas bo Korona spet udarila po glavi.