EVROPA RAHLJA UKREPE: Nekje bodo odprli vrtce, drugod frizerske salone

Svet

Poleg Slovenije bodo danes tudi v nekaterih drugih državah začeli postopoma opuščati nekatere ukrepe, ki so jih uvedli zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19. Tako bodo na Norveškem z današnjim dnem med drugim odprli vrtce, na Danskem frizerske salone, v Nemčiji pa je rahljanje ukrepov odvisno od posameznih dežel.

Tako bodo lahko v Nemčiji od danes odprte trgovine z do 800 kvadratnimi metri površine ter prodajalne avtomobilov, koles in knjigarne, če se bodo tako odločile oblasti v posamezni zvezni deželi.

Na Saškem, v Berlinu in Brandenburgu bodo znova sedli v šolske klopi dijaki najvišjih letnikov srednje šole, bodisi za opravljanje zaključnih izpitov ali pripravo nanje. V nekaterih deželah se bodo v šole vrnili nekaj dni kasneje, ponekod pa maja. Tudi na nemških višjih šolah se bodo lahko začeli izpiti. Pod strogimi pogoji se bodo znova odprli laboratoriji, knjižnice in arhivi.

Na Saškem so od danes znova dovoljene maše, a z največ 15 udeleženci. V preostalih nemških deželah maše ostajajo prepovedane.

Kljub rahljanju nekaterih ukrepov pa Saška danes uvaja obvezno uporabo zaščitne maske ali druge zaščite za nos in usta na avtobusih, na vlakih in v trgovinah.

Na Norveškem se bodo danes odprli vrtci, 27. aprila pa še šole za otroke, stare do 10 let. Med drugim bodo lahko danes vrata odprli tudi frizerski in kozmetični saloni, delati pa bodo lahko začeli tudi fizioterapevti in psihologi.

Na Danskem, kjer so v sredo kot prvi v Evropi znova odprli vrtce in šole, pa bodo od danes med drugim lahko odprti frizerski saloni, saloni za tetoviranje in avtošole. Okrepljeno bodo začela delovati tudi sodišča.

V Franciji bodo medtem svojci od danes lahko obiskovali oskrbovance domov za ostarele, kar je bilo prepovedano od 11. marca. Za obiske bodo sicer veljale omejitve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija