EVA KAILI NI VEČ PODPREDSEDNICA EVROPSKEGA PARLAMENTA: Poslanci razrešitev izglasovali z veliko večino glasov

Svet

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu izglasovali razrešitev podpredsednice parlamenta Eve Kaili, osumljene korupcije. Za razrešitev je glasovalo 625 evroposlancev, eden je bil proti, dva sta bila vzdržana.

V skladu s poslovnikom Evropskega parlamenta je za razrešitev potrebna dvotretjinska večina vseh oddanih glasov. Evroposlanci so o razrešitvi podpredsednice Kaili odločali v skladu z 21. členom poslovnika parlamenta, ki ga je po preiskavah v Belgiji danes soglasno sprožila konferenca predsednikov Evropskega parlamenta.

Grška evroposlanka, ki so jo prijeli v petek, je v priporu in bo obtožena v preiskavi suma korupcije v Evropskem parlamentu, povezane s Katarjem. 44-letni Evi Kaili so v nedeljo že odvzeli vsa pooblastila in pristojnosti.

Gre za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta. Belgijsko tožilstvo bo preiskovalo obtožbe o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu. Belgijska policija je v okviru preiskave obtožb od minulega konca tedna pridržala šest ljudi. Zasegli so tudi 600.000 evrov gotovine ter telefone in računalnike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  13 .12. 2022 ob  13: 04
Zakaj van der kreten ni v priporu?