EU SE PRIPRAVLJA, DA BO PUTINA PROSILA ZA SPUTNIK V: Štiri evropske države že podpisale dogovore za začetek proizvodnje

Svet

Nizozemska in Irska sta zadnji državi, ki sta prenehali uporabljati cepivo AstraZeneca, potem ko se je izkazalo, da povzroča krvne strdke. EU se sedaj pripravlja, da bo Putina prosila za cepivo Sputnik V. Italija, Španija, Francija in Nemčija so že sklenile dogovore o proizvodnji tega cepiva v svojih državah.

Medtem, ko vse več evropskih držav ustavlja cepljenje z AstraZeneco, so Italija, Španija, Francija in Nemčija sklenile dogovore za začetek proizvodnje ruskega cepiva Sputnik V. To je potrdil vodja ruskega sklada za neposredne naložbe, Kirill Dmitriev. Prav te države bodo cepivo nato dobavljale preostalim članicam EU, če bo Evropska agencija za zdravila cepivo odobrila.

Število novih okužb v evropskih državah spet narašča. Čeprav Svetovna zdravstvena organizacija in sam proizvajalec AstraZeneca zagotavljata, da je cepivo varno, evropske države vseeno ustavljajo cepljenje z njim in gredo mimo ocen tistih zdravnikov, ki zatrjujejo, da je korist od cepljenja bistveno večja, kot nevarnost resnih neželenih učinkov.

V Evropi poteka uvajanje novih cepiv najpočasneje na svetu. Cepljenih je bilo 8 odstotkov prebivalstva, medtem ko jih je bilo v Veliki Britaniji že najmanj 35 odstotkov. Nekateri vidijo v tem nevarnost, da je EU veliko bolj izpostavljena možnosti za tretji val.

Irska računa do konca junija cepiti 80 odstotkov odraslega prebivalstva, pri tem se zanaša na dobavo 800.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki naj bi jih prejela spomladi in poleti. Tamkajšnji zdravstveni uslužbenci zatrjujejo, da je poročil o nastanku krvnih strdkov majhno oziroma ni nobeno tako resno kot na Norveškem.

Profesor Anthony Harnden, namestnik predsednika odbora Združenega kraljestva za cepljenje in imunizacijo, je za BBC dejal, da v običajnih razmerah zabeležijo mesečno 3.000 obolenj, ki so posledica nastanka krvnih strdkov, mesečno. Ker trenutno poteka velika imunizacija ljudi s cepljenjem, se "krvne strdke vidi istočasno s cepljenjem in ne zaradi cepljenja". Ob tem dodaja, da ne gre pozabiti, da covid-19 povzroča krvne strdke.

Spomnimo, Avstrija je ustavila cepljenje z določeno serijo cepiva, potem ko je zaradi pljučne embolije po cepljenju umrla 49-letna medicinska sestra. S cepivom iz iste serije, imenovane ABV5300, je ustavila cepljenje Estonija, Latvija in Luksemburg. Gre za pošiljko milijonskega števila odmerkov, ki so bili poslani v 17 evropskih držav.

Italija je prepovedala cepljenje v nedeljo v regiji Piemont, potem ko je dan po cepljenju umrl učitelj. Italija sicer namerava do konca septembra cepiti 80 odstotkov prebivalstva. Do takrat bodo veljali strožji ukrepi, v nasprotju z Veliko Britanijo, kjer naj b s sproščanjem pričeli čez dva tedna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  15 .03. 2021 ob  21: 39
Nestrpno pricakujem kaj nam bo v nadaljnijih dneh tista Uršula iz Bruslja natvezil o Sputniku....potem, ko jo bojo pocasi ze vse drzave posamicno obsle in si za svoje drzavljane nabavile Sputnik V....razen nasega J