EPIDEMIOLOGI NIJZ V BRAN ERŽENU: "Stroko, ki je pristojna za predlaganje ukrepov, je politika povsem zaobšla"

Slovenija

Epidemiologi z NIJZ so v bran v. d. direktorja Ivanu Erženu podpisali pismo, v katerem vladi očitajo sankcioniranje kritik in zanemarjanje stroke. "Stroko, ki je pristojna za predlaganje ukrepov, je politika povsem zaobšla. Brez sankcij ni dovoljena niti kritična presoja in komentar uvedenih ukrepov," so opozorili v pismu, ki ga je pridobil Večer.

V pismu je 25 epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zatrdilo, da delujejo skladno s strokovnimi usmeritvami mednarodne epidemiološke stroke in nadnacionalnih inštitucij. Izpostavili so, da so z implementacijo ukrepov dosegli značilno upočasnitev razvoja epidemije, s 13. marcem pa je strokovno vodenje ukrepov v celoti prevzela strokovna skupina za podporo kriznemu štabu.

"Epidemiološka stroka pri uvajanju ukrepov ni bila več aktivno vključena, smo pa vseskozi opozarjali na nekatere strokovno sporne odločitve: nošenje mask oziroma katerekoli zaščite pred usti in nosom v zunanjih in notranjih prostorih, razkuževanje javnih površin, omejevanje gibanja na prostem, razkuževanje skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, obvezna uporaba rokavic in njihova nepravilna raba," v pismu, ki ga je pridobil časnik Večer, opozarjajo epidemiologi.

Po njihovem mnenju je trenutno NIJZ zgolj seznanjen z že uvedenimi ukrepi, vseeno pa mora svetu inštituta zagovarjati način komuniciranja z vlado. "Stroko, ki je pristojna za predlaganje ukrepov, je politika povsem zaobšla. Brez sankcij ni dovoljena niti kritična presoja in komentar uvedenih ukrepov," pišejo.

Pismo se je v javnosti pojavilo po petkovi seji sveta NIJZ, na kateri so sklenili, da bodo predvidoma prihodnji teden objavili razpis za novega generalnega direktorja NIJZ s polnim mandatom. Postopek izbire bi lahko bil zaključen v dveh ali treh tednih, je napovedal predsednik sveta Rok Tavčar. Eržen pa je sporočil, da se za polni mandat ne bo potegoval, ker naj bi želel prostor prepustiti mlajšim.

Pisma epidemiologov NIJZ sta na današnji novinarski konferenci dotaknila tudi vodja svetovalne skupino o covidu-19 v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović in vladni govorec Jelko Kacin. Beovićeva o tem, kaj se je dogajalo na seji sveta NIJZ, ne ve veliko, je pa v odzivu na pismo dejala, da gre za ukrepe, ki jih sprejema cel svet oz. vse države, ki se borijo s to epidemijo.

"Vsi se zavedamo, da niso v vsakem primeru dobro zdravstveno utemeljeni, obstaja pa velika verjetnost, da doprinesejo k obvladovanju epidemije," je dejala. Ukrepi so po njenih besedah tudi v skladu z zadnjimi priporočili ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni in tudi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Na nadaljnje sodelovanja s strokovnjaki epidemiologi po državi pa spremembe v vodenju NIJZ, v kolikor bo do njih prišlo, po mnenju Beovićeve ne bodo vplivale. "Sodelovanje bo teklo naprej, saj to je delo in poslanstvo epidemiologov, si ne predstavljam, da bi prišlo do kakšnih motenj," je dejala.

Kacin medtem pisma podrobneje ni želel komentirati, je pa izrazil mnenje, da 25 podpisnikov s tem sporočilom govori o sebi, o svojem dojemanju sveta in realnosti, v kateri je Slovenija in njeno prebivalstvo. "Mi vsi si želimo, da bi NIJZ v prihodnje pomagal po najboljših močeh," je dodal.

Eržen je sicer v središču pozornosti znašel v začetku tedna, ko je v intervjuju za tednik Mladina kritiziral vladno zaostritev ukrepov proti širjenju epidemije. "Večina ljudi je že prejšnje ukrepe vzorno spoštovala. In zdaj so zaradi nekaj posameznikov, ki se jim to ni zdelo pomembno, ukrepi še bolj zaostreni za vse. S strokovnega vidika take poteze ne morem zagovarjati," je dejal v intervjuju.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  05 .04. 2020 ob  19: 01
@vseved, v vojnih časih je gotovina, v miru račune plačajo ljudje
kokodek |  05 .04. 2020 ob  18: 59
ne rabimo stroke, imamo uradnega govorca, nadmaršala, precednika , megafon, mumije, ovce, ljudožerce, šoferja kamiona in izgubljene maske

držmo se !!!!!
Tom |  05 .04. 2020 ob  14: 21
Posta@, to da si neuk in neumen, še ne pomeni, da boš solil pamet vsem preostalim! Ne upoštevanje stroke je značilno za desničarsko populistično s....., v tem primeru ne upoštevanje infektologov, v drugih zopet ne upoštevanje sodne oblasti, le njim je pisana na kožo zgolj anarhija in "ovce" v podobi tebe in tebi podobnim, katerim ni težko vcepit gen z enim in edinim sporočilom, volite in verjemite nas-m in potem boste srečno in zdravo živeli do konca svojih dni! Že ponarodelo, toda kako prepoznavno za take kot si ti velja : " Ova noč nije bila moj dan!" :)
vseved |  05 .04. 2020 ob  13: 28
Nepomembni uradniki, ki udobno sedijo na svojih so užaljeni, ker se svet ne vrti okoli njih. Če ne bi imeli diktatorja na čelu vlade, bi še danes posedali po kafičih in parkih, se na veliko družili kot da se ta pandemija nas ne tiče. Upam pa, da bo čim prej konec in da bomo od Počivalška in ostalih dobili račune na mizo.
Posta |  05 .04. 2020 ob  12: 20
Pa še kako potrebna je zaostritev, gospod. Očitno je, da nimate pojma kaj se dogaja zunaj. Resnično niste primerni da odločate o tako delikatni situaciji slovenkega ljudstva.
Zelo veliko škodo delate, celotni državi. Vsak obični smrtnik z malo kmečke pameti ve, da je v današnjem času izjemne mobilnosti in načina življenja, EDINO PREPOVED STIKOV JE UČINKOVITA. Ljudje se sploh nebi smeli družiti, samo ožji družinski krog oziroma tisti , ki živijo skupaj. Zdaj mi pa povejte vi kako boste v tej naši državi komu preprečili
da se ne družii. Zelo jasno je - kontrola i sankcije.