EPIDEMIJA OBALNIM HOTELIRJEM PREKRIŽALA NAČRTE: Odpovedi rezervacij se že vrstijo

Piran

Razglasitev epidemije in novi ukrepi za zajezitev širjenja covida-19 so posegli tudi v načrte obalnih turističnih delavcev. Na portoroški destinaciji je bila dinamika rezervacij sob za čas krompirjevih počitnic na lanski ravni, hotelirji pa so si obetali dobro zasedenost. Z novimi omejitvami tudi v obalno-kraški regiji se bo slika bržkone obrnila.

Še prejšnji teden so bili hotelirji v piranski občini, ki velja za turistično najbolj razvito v državi, zelo zadovoljni s potekom rezervacij za obdobje prihajajočih krompirjevih počitnic, je navedla Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož. "Dinamika rezervacij je bila na lanski ravni in hotelirji so si obetali neko dobro zasedenost," je pojasnila Šuligojeva. Hoteli verjetno ne bi dosegli polne zasedenosti, ki je tudi sicer v tem času ne dosežejo, je pa vladal optimizem, sploh po informaciji v prejšnjem tednu, da bodo imetniki turističnih rezervacij kljub sprejetim omejitvam lahko prehajali iz rdečih v druge regije.

Po današnji razglasitvi epidemije v državi in uvedbi novih omejevalnih ukrepov gibanja, druženja in javnega življenja - tudi v še edini oranžni regiji, pod katero spada tudi slovenska obala - pa je prisotno razočaranje, je občutke lokalnih turističnih delavcev povzela Šuligojeva.

Glede na to, da so v poletnih mesecih beležili polno zasedenost in da je bila tudi jesen do zdaj zelo dobra z vidika obiska, so namreč pričakovali tudi uspešne jesenske počitnice, s čimer bi glede na splošne razmere lahko precej uspešno zaključili sezono. Za november bi namreč že tradicionalno pričakovali manj gostov.

Kot je za oddajo 24 ur povedal Mate Matjaž iz Hotela Tomi, so po zaostritvi ukrepov že zabeležili odpovedi. Rezervacijo je v njihovem hotelu odpovedalo 35 odstotkov gostov. Na reševanje jesenskih mesecev v piranski občini računajo na Avstrijce in Italijane.

Septembra v slovenski Istri več nočitev kot lani

V septembru so obalni turistični delavci sicer beležili krepko povečanje števila turistov in njihovih nočitev v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. V Portorožu in Piranu so tako julija kot avgusta dosegli lanske rezultate, septembra pa so število lanskih prenočitev presegli za 30 odstotkov, in sicer so jih zabeležili skoraj 250.000. Tri četrtine nočitev so ustvarili domači gosti.

V septembru so na destinaciji tudi presegli milijon nočitev v letošnjem letu. Ta mejnik so v prejšnjih letih običajno dosegli v juliju. V prvih devetih mesecih so skupno dosegli dobrih 1.167.000 prenočitev oziroma tri četrtine lanskega rezultata. Dobri dve tretjini letošnjih nočitev so ustvarili domači gosti.

V Izoli za 155 odstotkov več slovenskih gostov 

Tudi v Izoli podatki za september bistveno presegajo lansko realizacijo. V prejšnjem mesecu so tako našteli 19.593 gostov, ki so skupaj opravili 78.414 nočitev. V primerjavi s preteklim letom to predstavlja 33-odstotno povečanje števila gostov in 49-odstotno povečanje opravljenih nočitev, so zapisali v Turističnem združenju Izola.

80 odstotkov gostov je bilo Slovencev, teh je bilo za 155 odstotkov več kot v preteklem letu. Med tujimi gosti so na prvem mestu Nemci, sledijo Avstrijci in Italijani. V primerjavi s preteklim letom je bila realizacija na tujih trgih nižja za 54 odstotkov.

Po podatkih Fursa so v Izoli do 1. oktobra sicer unovčili dobrih 41.000 turističnih bonov v skupni vrednosti nekaj manj kot 6,3 milijona evrov, kar Izolo uvršča na tretje mesto med vsemi občinami po vrednosti unovčenih bonov.

Zadovoljni tudi v Kopru

V septembru so tudi v koprski občini zabeležili rast prihodkov in nočitev glede na lani. Po podatkih portala ttaksa.si je bilo tako nekaj več kot 14.600 prihodov oz. skoraj 40 odstotkov več kot septembra lani ter več kot 48.000 nočitev oz. več kot 60 odstotkov več kot septembra 2019, so pojasnili na Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper.

Pri tem se sicer zavedajo, da so k dobremu rezultatu pripomogli tako turistični boni kot lepo vreme.

V obdobju od januarja do vključno septembra pa so v Kopru skupno zabeležili več kot 71.000 prihodov in več kot 230.000 nočitev turistov. Za primerjavo so v prvih devetih mesecih lanskega leta zabeležili 86.000 prihodov in nekaj več kot 245.000 nočitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija