"EPIDEMIJA JE ZAČELA RASTI": Kakšno je stanje v obalno-kraški regiji?

Slovenija

V torek so v Sloveniji po vladnih podatkih opravili 5989 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in ob tem potrdili 1112 okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 737. V bolnišnicah se zdravi 444 covidnih bolnikov, od tega jih 83 potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrlo je sedem covidnih bolnikov. Delež vseh pozitivnih testov je bil 18,6-odstoten, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Pri Sledilniku so prepričani, da smo "na zelo slabi poti s platoja v rast".

Opravljenih pa je bilo tudi 24.688 hitrih antigenskih testov.

V torek je bilo hospitaliziranih sedem covidnih bolnikov manj kot dan prej, število covidnih bolnikov na intenzivni terapiji pa je ostalo nespremenjeno. Se je pa v primerjavi s ponedeljkom za 21 povečalo sedemdnevno povprečje novopotrjenih okužb.

Trend obolelosti s koronavirusom v ???????? na dan 16. 3. 2021 (00:00-24:00): - Št. testiranj: 5989 - Št. pozitivnih: 1112...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Sreda, 17. marec 2021

Kot je dejala Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco o covidu-19, so torkovi podatki v primerjavi s tistimi izpred tedna dni slabši. Takrat je bilo potrjenih 952 novih primerov, delež pozitivnih testov pa je znašal 15,8 odstotka.

Med občinami, ki so v torek izstopale glede na število novih okužb, je Bratuša navedla Celje s 36 potrjenimi okužbami, Domžale s 33, Kranj z 21 novimi okužbami. Na Jesenicah so jih potrdili 17, v Trbovljah 21, Litiji 20, Zagorju ob Savi pa 16. Iz Nove Gorice poročajo o 14 novih primerih, iz Sežane o 27, Kopra 33, Izole 12, Pirana pa 17. V Ljubljani so zabeležili 138 novih okužb, v Mariboru pa 56.

Na ravni države 7-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev znaša 245,7, dan prej 239. Najvišjo beležijo v koroški in zasavski regiji, sledita pa jima goriška in obalno-kraška regija. Najnižja 7-dnevna pojavnost pa je v posavski, jugovzhodni in primorsko-notranjski regiji.

Tudi pri 14-dnevni pojavnosti na 100.000 prebivalcev je v vrhu koroška regija, ki ji sledita obalno-kraška in goriška regija, najboljše pa so glede na ta podatek razmere v posavski in primorsko-notranjski regiji in jugovzhodni Sloveniji.

Za zdaj je izpolnjen samo en pogoj za prehod v rumeno fazo na nacionalni ravni. Soočanju z epidemijo covida-19 bo posvečena popoldanska seja vlade, ki se bo začela ob 17.30, še pred tem pa se bodo člani vlade sestali tudi s strokovno skupino pri ministrstvu za zdravje.

Število aktivnih primerov okužbe v Sloveniji na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo na 10.292.

Krivulje so se obrnile navzgor

Kot pravijo pri Sledilniku za covid-19, so se krivulje obrnile navzgor. Rastejo namreč količine virusa v odplakah, število primerov "teden-na-teden", odstotek pozitivnih testov je nenavadno visok, raste tako število okužb v večjih krajih kot tudi v starostni skupini nad 85 let. Število aktivnih primerov se je povečalo na 10.310.

Tudi nova analiza Instituta Jožefa Stefana (IJS) ni nič kaj spodbudna. "Nakazuje se, da je epidemija začela rasti," so zapisali na svoji spletni strani in dodali: "Potrudimo se krivulje obrniti čim bolj strmo navzdol, ker nas dohitevajo in verjetno že prehitevajo novi bolj kužni sevi, ki se v trenutnih pogojih hitro razmnožujejo, in da zmanjšamo število hospitaliziranih. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,03."

Po njihovih izračunih bi nov, bolj kužen sev postal dominanten v drugi polovici marca, v katero smo stopili v tem tednu, krivulje pa naj bi se posledično ponovno obrnile navzgor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Resnica očem skrita |  17 .03. 2021 ob  17: 10
Kaj morate ma hitro porabit zaloge da kasneje z velikimi provizijami nabavite nove.
Vsaka respiratorna bolezen ima svoj cikel in se končna v pomladnih mesecih, ma koga vi farbate...
hribi |  17 .03. 2021 ob  11: 29
Skrajni čas je, da se to štetje pozitivnih konča. Ker je vse skupaj narejeno le z enim glavnim razlogom: zagotoviti izbranim izvajalcem plačilo cca 16 eur po testu. 45000 testov na dan je pa VELIKO denarja. Če se vsi spomnimo, je meseca nazaj veljalo, da je edino kar zanima Vlado RS število prostih kapacitet v bolnicah, da sistem ne bo razpadel. Sedaj imamo kar veliko prostih kapacitet ampak o temu ni govora. Važno da se testiramo in cepimo čeprav cepiv ni.