ELEKTRIKA Z NOVIM LETOM CENEJŠA: Preverite, koliko bomo prihranili

Slovenija

Agencija za energijo je določila novo omrežnino za obdobje 20192021. Omrežnina za distribucijski sistem se bo z novim letom znižala za pet odstotkov, medtem ko bo omrežnina za prenosni sistem nekoliko višja. V primeru nespremenjenih ostalih postavk bo letni strošek oskrbe z elektriko za povprečno gospodinjstvo nižji za okrog osem evrov.

Tarifne postavke omrežnine za prenosni sistem se bodo v regulativnem obdobju 20192021 letno zviševale za 0,65 odstotka, tarifne postavke omrežnine za distribucijski sistem pa se bodo letno zniževale za 5,13 odstotka, so sporočili z agencije.

Občutna razlika na položnicah

V primeru nespremenjenih cen električne energije, prispevkov in trošarin bi povprečno gospodinjstvo v letu 2019 imelo za 8,06 evra nižji strošek oskrbe z električno energijo, v letu 2020 za 9,74 evra in v letu 2021 za 8,20 evra. Zniževanje tarifnih postavk omrežnine pri sistemskem operaterju distribucijskega električnega omrežja Sodo je predvsem posledica načrtovanega trenda rasti porabe električne energije.

Omrežnina za prenosni sistem se zvišuje

Zviševanje tarifnih postavk omrežnine pri sistemskem operaterju prenosnega električnega omrežja Eles pa je kljub načrtovanemu trendu rasti porabe električne energije predvsem rezultat 5,7-odstotnega zvišanja upravičenih stroškov glede na obdobje 20162018, in sicer predvsem zaradi zvišanja načrtovanih stroškov električne energije za izgube v omrežju ter stroškov novih nalog sistemskega operaterja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija