'EKOVANDALI' ZNOVA V AKCIJI: Uničili so znamenito Fontano di Trevi v Rimu (VIDEO)

Kronika

Aktivisti gibanja proti podnebnim spremembam Zadnja generacija so znova udarili z akcijo uničevanja kulturnih spomenikov, a vse kaže, da so šli tokrat predaleč, saj je italijanska politika prvič enotna v obsodbi njihovega ravnanja. Zaradi zaščitenosti marmorja, iz katerega je narejena fontana, z vodoodpornim premazom bo škoda manjša, kot bi bila sicer. 

Aktivisti gibanja Zadnja generacija (Ultima generazione) so včeraj v slavni vodnjak iz 18. stoletja Fontano di Trevi zlili črno tekočino, narejeno iz rastlinskega oglja in delno počrnili vodo tega znamenitega kulturnega spomenika, nato pa razgrnili transparent z napisom "Ne bomo plačevali za fosilna goriva". Rimljani in prisotni turisti so svoje nestrinjanje s protestom aktivistov pospremili z žvižgi, ki so se nadaljevali, dokler ni akcije prekinila policija.

Zaradi vodoodpornega premaza, ki preprečuje poroznost marmorja, bo škoda verjetno manjša, kot bi bila sicer. Župan Rima Roberto Gualtieri je pojasnil, da zato ne bi smelo biti trajne škode in dodal: "Dovolj je teh absurdnih napadov na našo umetniško dediščino. Danes je Fontana di Trevi zamazana. Obnova bo draga in zapletena, upamo, da ni trajne škode. Aktiviste vabim, da tekmujejo na konfrontacijskem terenu, ne da bi ogrozili spomenike." 

Napad na spomenik je bil po njegovem mnenju "povsem kontraproduktiven tudi z vidika okoljske bitke". Gualtieri je spomnil, da bo čiščenje znamenitega vodnjaka zahtevalo tudi ogromno vode; tako se bo zavrglo 300.000 litrov vode, "kar je enako njegovi prostornini".

Italijanska politika je enotna v obsodbi akcije Zadnje generacije, predsednica skupine Action-IV v senatu Raffaella Paita je tako dejala: "Razbojnikom #UltimaGenerazione, ki še naprej uničujejo naše spomenike, pravim: nehajte metati na tisoče litrov vode in delati bitke za podnebje nepriljubljene." 

Podpredsednik senata Maurizio Gasparri pa je akcijo opredelil kot "izjemno resno" in pozval, naj se "ti zločinci kaznujejo na drastičen način". Minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je napovedal ukrepe, ki bodo predvideli, da podnebni aktivisti, ki napadajo spomenike ali umetniška dela, plačajo njihovo obnovo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  22 .05. 2023 ob  22: 49
-8
@vseved bi kar pobil svoje levičarske plačance, ho ho ho
vseved |  22 .05. 2023 ob  19: 41
Namlatit golazen z babbusovimi eko palicami.Ubit boga v njih.