ECDC SVARI: Neprecepljene države, ki nameravajo sproščati ukrepe, lahko jeseni pričakujejo bistven porast okužb

Svet

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) svari pred porastom okužb z novim koronavirusom jeseni v državah, kjer raven precepljenosti še ni zadostna, zlasti v primeru sproščanja omejitvenih ukrepov. V celoti je cepljenih 61,1 odstotka celotnega prebivalstva EU, Norveške, Islandije in Lihtenštajn, so navedli včeraj.

Državam z deležem cepljenih na ravni evropskega povprečja ali pod njim in ki nameravajo v naslednjih dveh tednih rahljati ukrepe, se do konca novembra obeta bistven porast števila okužb, sprejemov v bolnišnice in smrti, je v poročilu, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, opozoril ECDC.

"Napovedi kažejo, da je kombinacija visoke precepljenosti in učinkovitega omejevanja stikov ključnega pomena za zmanjševanje tveganja obremenitve zdravstvenih sistemov zaradi covida-19 to jesen," je v sporočilu zapisala direktorica ECDC Andrea Ammon.

Kot je dodala, si morajo države prizadevati za okrepitev cepljenja v vseh starostnih skupinah, da bi tako preprečile širjenje različice delta v prihajajočih mesecih. Odvisno od razmer v posameznih državah, bi bili lahko omejitveni ukrepi potrebni še do konca novembra.

Doslej so le Malta, Portugalska in Islandija v celoti proti covidu-19 cepile več kot 75 odstotkov prebivalcev.

V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 po podatkih vlade cepljenih okoli 53 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki cepiva pa okoli 47 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija