Dva "Primorca" med najvplivnejšimi slovenskimi pravniki

Miro Cerar, Janja Hojnik, Klemen Jaklič, Goran Klemenčič, Jože Kozina, Vlasta Nussdorfer, Ernest Petrič, Nataša Pirc Musar, Andraž Teršek in Marko Pavliha. To si imena 10 najbolj vplivnih pravnikov v Sloveniji po izboru portala iusinfo.si. Zadnje dva sta tako rekoč Primorca. Čeprav nista “prava” domačina, že več let delujeta predvsem na Obali, druži pa ju dejstvo, da sta oba akademika, profesorja na fakulteti.

Marko Pavliha

Marko Pavliha je predstojnik katedre za pomorsko pravo pri Fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu. Čeprav je v svoji karieri zasedal pomembne funkcije – od poslanca do ministra  je, kot kaže, njegov vpliv močan tudi sedaj, ko deluje iz akademske sfere. "Ponosen sem na to, da sem bil že enajstič izbran med 10 najvplivnejših pravnikov. To je hkrati tudi velika obveza, čeprav sam tako 'hudega' vpliva ne čutim. Vendar očitno je moje delo prepoznano, saj delujem na treh področjih. Sem professor na fakulteti, kar pomeni, da izobražujem, še pred tem pa vzgajam mladino. Veliko pišem, predvsem eseje, ki so povezani s svetovnim etosom. Sem pa tudi aktiven državljan in pomagam kjerkoli in kadarkoli lahko," je za Regional pojasnil Pavliha.

Andraž Teršek

Iz akademskih krogov prihaja tudi Andraž Teršek, profesor ustavnega prava. Slednji velja za avantgardnega pravnika, ki se je večkrat postavil po robu nekaterim zasidranim teorijam starejših kolegov in zato požel nekaj kritik, pa tudi številne pohvale. Glede svoje uvrstitve na lestvico 10 najvplivnejših pravnikov je za naš medij povedal: "Nedvomno imajo največji družbeni vpliv tisti predstavniki pravniškega poklica, ki so neposredno vpeti v procese sprejemanja zavezujočih odločitev in lahko na končne odločitve dejansko, pomembno in neposredno vplivajo. To so predvsem pravniki na položajih javnih funkcionarjev. Najprej v politiki in pravosodju. Tudi na delovnih mestih, ki so s temi funkcijami najbolj primerljiva. Zelo pomemben je vpliv učiteljev prava na študente prava, ki so bodoči nosilci pravniških družbenih vlog. Pravniki, ki imajo v tem oziru velik vpliv na dogajanje in stanje v družbi, se morajo soočiti s soodgovornostjo, v tem smislu tudi s sokrivdo za pomemben del velikega števila hudih družbenih problemov. Teh pravnikov ni malo. Še vedno se zdi, da se preveč izmikajo ogledalu, v katerem bi morali videti svojo odgovornost. Verjetno jih pomirja dejstvo, da jim še nihče ni izstavil računa za to. In moje sodelovanje na tej lestvici? S svojim javnim delom nasprotujem prevladujočemu odnosu profesorjev prava, pravnikov v praksi in pravnikov v politiki do poučevanja, razumevanja in uresničevanja prava. Zato svoj vpis na ta seznam razumem predvsem kot sporočilo, da počnem nekaj prepoznavnega in da ljudje, ki so postali pozorni na to glasovanje, mojemu delu verjamejo in mu zaupajo. To je prijetno sporočilo. Nanj se je treba odzvati z odgovornim nadaljevanjem družbenega dela."

Deli novico:

Primorca |  07 .07. 2014 ob  09: 33
No comment...Delat naj gredo (dobesedno)
@UP |  14 .12. 2013 ob  21: 58
Mogoče pa pomaga dr, Poštenjaku zaobiti kak zakon in poiskati kako luknjo.
sveti jurij |  08 .12. 2013 ob  21: 57
Primorca moj k....
Player |  07 .12. 2013 ob  22: 36
Teršek je tako samo všečen, da je že sam sebi kičast. Takoj ga vidiš, da je malo psiho.
MIHA |  07 .12. 2013 ob  14: 04
Samovščeni Pavliha je pa res pravi primorec ja!

Poleg tega naj jasno pve kako je prišel do doktorata oziroma kdo mu ga je priznal! Ito naj povedo vsi slovenski pravniki za pomorstvo!!!
pavLJiha |  06 .12. 2013 ob  11: 37
lih tolko je primorec kot plestenjak...ahahahah
tipična primorca |  05 .12. 2013 ob  11: 53
Italijani vrnite se nazaj!
UP |  05 .12. 2013 ob  11: 45
Kaj pa ta dr. Poštenjak, ki si plačuje rojstnodnevne zabave z denarjem davkoplačevalcev, dela zraven Terška? :D
SD |  05 .12. 2013 ob  10: 58
kolko pa je sploh Primorcev?
Primorca?  |  05 .12. 2013 ob  09: 10
A ce imas vikend in hiso na obali si primorc? Dej dej...
Kateri pa so "najjači" fizikalci v Luki? |  05 .12. 2013 ob  09: 08
Zakaj bi nas zanimali pravniki? Vemo dobro kam so v Sloveniji pripeljali pravo. Ne, hvala za take poklice.
Vsi pa imajo eno in isto motnjo - biti vplivni in biti oziroma se službeno sestajati samo z osebami z denarjem.

Luški fizikalci - tisti z mišicami na pravih mestih bi lahko izdelali vsaj dobrodelni koledar in bi šel tudi dobro v prodajo.