DRZNA TATVINA V DUTOVLJAH: Štirje moški ženico prepričali, da morajo zamenjati telefonske kable in jo okradli

Kronika

Včeraj dopoldne so se v Dutovljah pripeljali do hiše starejše ženske štirje neznanci in jo prepričali, da morajo zamenjati telefonske kable. Pripeljali so se z vozilom svetlo sive barve, ljubljanskih registrskih oznak. Eden od moških je ženico zamotil in odšel z njo v kletne prostore, medtem ko so ji preostali trije ukradli več kosov zlatnine.

Fotografija je simbolična.

Policisti Ppolicijske uprave (PU) Koper so v zadnjih 24 urah posredovali v 47 primerih in na številko 113 prejeli 160 klicev. Obravnavali so sedem prometnih nesreč z materialno škodo, tri vozila so zasegli. S področja kriminalitete so obravnavali vlom in drzno tatvino. Zaradi kršitev javnega reda in miru so posredovali sedemkrat.

Na koprski policijski upravi v zadnjem času ponovno beležijo porast drznih tatvin iz stanovanjskih hiš. Storilci so pri svojem početju izredno pretkani in prefinjeni, saj svoje žrtve praviloma zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa preden ugotovijo, da so bili okradeni.

Policisti pri svojem delu opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni in pozorni do neznancev, ki pridejo v njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so običajno starejši, ki jim neznanci rečejo, da so serviserji, da so prišli kupit staro železo ali da so iz elektro službe in si ogledujejo teren, kjer bi postavili nove daljnovode ali opravljali sanacijo odtokov in podobno.

Ljudi na ta način zvabijo iz hiše ali stran od hiše, medtem pa njihovi pajdaši vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in ukradejo različne stvari, najpogosteje denar in nakit. Storilci nato kraj zapustijo. Tisti, ki se je pogovarjal z žrtvijo, pa se vljudno poslovi in prav tako zapusti kraj.

Na PU Koper občanom svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle k njim nenapovedano in jih ne poznajo, ves čas pod nadzorom. Prav tako naj jih ne vabijo v notranje prostore. Hiša naj bo zaklenjena, ko jo zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa čeprav "stopijo samo za vogal".

Zapomnijo naj si videz oseb, njihova oblačila, govor, kakšno posebnost. Zapomnijo naj si vozilo, s katerim so se pripeljali, znamko vozila, barvo, tip, registrsko oznako. Če kljub vsemu postanejo žrtve kaznivega dejanja, naj nemudoma pokličejo 113.

Vlomilec odnesel gotovino in nakit

Do vloma je včeraj prišlo v Matenji vasi, kjer je neznanec ukradel gotovino in nakit.

Pred vožnjo pogledal globok v kozarec

Ob 0.50 so policisti v Kopru ustavili 48-letnega voznika, ki mu je alkotest pokazal 0,66 mg alkohola v litru izdihanega zraka. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, sledi obdolžilni predlog.

Zasegi vozil

Včeraj so policisti v Dragonji zasegli motor 20-letniku, ki ni imel vozniškega dovoljenja za svojo kategorijo.

V Pivki so 48-letniku zasegli avtomobil, ker ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja.

Ob 3.30 so na cesti od Strunjana proti Izoli ustavili 33-letnega Jeseničana, voznika začetnika, ki pa mu je vozniško dovoljenje že poteklo. Izdan mu je bil plačilni nalog.

Ilegalne migracije

Na območju PP Koper so policisti obravnavali 16 ilegalnih migrantov, državljanov Afganistana.

Pri Mostičju so ustavili avtomobil, ki ga je vozil 37-letni Hrvat. V vozilu so bili še trije državljani Bangladeša. 37-letnika čaka kazenska ovadba. Postopki še potekajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija