DRŽAVA MUZEJ SOLINARSTVA PUSTILA BREZ PRIBITE PARE: Ta zato ostaja zaprt za nedoločen čas

Piran

Kljub temu da je vlada že 29. aprila dovolila odprtje knjižnic, galerij in muzejev, ima Muzej solinarstva v Krajinskem parku Sečoveljske soline (KPSS) še vedno zaprta vrata. In tako bo očitno ostalo še nekaj časa. Z Ministrstva RS za okolje in prostor (MOP) so namreč sporočili, da do nadaljnjega ne bodo financirali odprtja omenjenega muzeja. Za potezo so okrivili epidemijo covida-19 in zmanjšano proračunsko porabo vseh ministrstev, so sporočili iz Pomorskega muzeja Piran. 

Muzej solinarstva na območju Fontanigge bo tako ostal zaprt za nedoločen čas. Kot je prek svoje Facebook strani sporočil Pomorski muzej Piran, so jih z resornega ministrstva uradno obvestili, da "je bil postopek za sklenitev pogodbe med MOP in Pomorskim muzejem že v teku, vendar so ga morali zaustaviti zaradi epidemije covid-19 in posledično s tem povezanimi nujnimi prerazporeditvami proračunskih sredstev". Nato pa je v petek, 15. maja, z ministrstva prišla še slabša novica.

Državna sekretarka Metka Gorišek je Pomorski muzej obvestila, "da glede na trenutne razmere in zmanjšane proračunske porabe vseh ministrstev do rebalansa proračuna v povezavi s krizo covida-19, MOP do nadaljnjega ne more sofinancirati otvoritve Muzeja solinarstva v okviru KPSS," so zapisali v Pomorskem muzeju Piran.

Ker pa je v načrtu upravljanja krajinskega parka določeno, da Pomorski muzej ni deležen prihodkov iz naslova vstopnin in prodaje soli v KPSS, so edini vir, ki zagotavlja nemoteno delo interpretatorjev ter vzdrževanje okolice v Muzeju solinarstva – ki je med drugim kulturni spomenik državnega pomena – sredstva, ki jih muzeju letno dodeljuje okoljsko ministrstvo. Ministrstvo za kulturo po drugi strani sofinancira vzdrževanje nepremične in premične kulturne dediščine, so ob tem pojasnili v muzeju.

Za leto 2020 je znašal dogovorjeni znesek za delovanje muzeja 18 tisoč evrov, kar je le dobra polovica sredstev, ki naj bi jih MOP v letošnjem letu namenil muzeju. 

"Dobro razumemo, da nastajajo v sedanjih okoliščinah ob posledicah epidemije druge prioritete, vendar obžalujemo nastalo situacijo in upamo, da bo po pričakovanem rebalansu državnega proračuna, čim prej možno skleniti pogodbo z MOP ter ponovno odpreti muzej obiskovalcem," so še zapisali v Pomorskem muzeju.

Z današnjim dnem pa so po dolgem času v KPSS pričeli z vodenimi ogledi skupin in omogočili dostop do območja Fontanigge.

**MUZEJ SOLINARSTVA ZAPRT ZARADI PREKINITVE SOFINANCIRANJA** Kljub preklica stanja epidemije, bo ostal Muzej...

Objavil/a Pomorski Muzej Piran dne Petek, 15. maj 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  19 .05. 2020 ob  15: 20
za nam solit pamet pa imajo denar jQuery112309846305645298066_1589894275951!!!!!