DRUGI TIR PRILOŽNOST ZA PLENITEV JAVNIH SREDSTEV? "Civilni nadzor v letu in pol ni dobil dovolj dokumentov"

Slovenija

Koalicija civilne družbe za prenovo Sinteza je računskemu sodišču predlagala revizijo prvega dela poteka projekta drugi tir. S tem bi računsko sodišče po besedah člana gibanja Emila Milana Pintarja na pomoč priskočilo tudi Projektnemu svetu za civilni nadzor drugega tira, ki že leto in pol ne uspeva v "vojni" za pridobivanje želenega gradiva.

Svet za civilni nadzor drugega tira med Divačo in Koprom, katerega član je tudi sam, se po Pintarjevih besedah že leto in pol trudi, da bi od pristojnega ministrstva za infrastrukturo in družbe 2TDK pridobil ustrezne podatke za temeljito oceno projekta, "a v tej vojni ne uspeva".

Prepričan je, da pri trenutno največjem infrastrukturnem projektu pri nas obstaja realna nevarnost plenitve javnih sredstev. V Sintezi jih je pri spremljanju projekta med drugim presenetila pogodba o nastanku novega investicijskega programa in sama vsebina dokumenta.

"Pogodbo z Deloittom je sklenila direkcija oz. ministrstvo, njena vrednost pa je znašala 829.600 evrov z DDV. Pozneje, ko je bila že prenesena na 2TDK, je bil sklenjen še aneks v višini 199.600 evrov z DDV. Skupna vrednost je tako 1,3 milijona evrov," je povzel Pintar in ocenil, da gre za občutno predrago naročilo.

Podobno je izpostavil Damir Josipovič, tudi član projektno nadzornega sveta. Med civilne nadzornike je bil Josipovič imenovan s strani lokalne skupnosti, zato ga je pri projektu zmotilo tudi izključevanje lokalnega prebivalstva iz informiranja.

"Ko sem na svetu nekajkrat načel vprašanja, za katere so me prosili v lokalni skupnosti, sem dobil odgovor, naj se obrnejo na lokalne organe v občinah. Mislim, da je to neprimerno," je dejal.

Podobno kot Pintar je tudi Josipovič poudaril, da svet za civilni nadzor v letu in pol vnaprej ni dobival dovolj dokumentov in je bil praktično vsakič postavljen pred dejstvo. "Vlada oz. infrastrukturno ministrstvo in 2TDK ne izkoriščata možnosti, ki jo imata, da bi svet za civilni nadzor svetoval pri zadevah in vnaprej opozoril na morebitne težave," je bil kritičen.

Pintar je še izrazil željo, da se računsko sodišče vključi v projekt ter poskuša razumeti in razvozlati vsa vprašanja, ki jih javnost želi, zahteva in zasluži. "Kajti če javnost ne bo zaupala, da projekt teče transparentno in gospodarno, bo projekt spet postal, če ne prej, pred volitvami, predmet političnih manipulacij," je opozoril.

V 2TDK so Josipovičeve in Pintarjeve očitke zavrnili in izpostavili, da je projekt voden zakonito in transparentno ter da deležnike redno seznanjajo s potekom dogodkov. "V 2TDK menimo, da predvsem posamezniki s svojimi izjavami zbujajo nezaupanje v projekt, ob tem pa pogosto zasledujejo parcialne cilje koristi za organizacije, ki jih predstavljajo," so zapisali v odzivu.

Na Pinterjev očitek o pogodbi z družbo Deloitte v 2TDK odgovarjajo, da je skupni znesek, ki ga navaja Pintar, napačen, aneks pa da je bil sklenjen zaradi dodatnih del, ki bodo projektu prinesla večmilijonski prihranek. To so predstavniki 2TDK članom civilnega sveta tudi večkrat pojasnili, so dodali.

Prav tako so zavrnili Josipoviče navedbe o izključevanju lokalnega prebivalstva iz informiranja. Kot so zatrdili, predstavniki 2TDK med drugim opravljajo tedenske koordinacije na terenu in se enkrat mesečno sestajajo s predstavniki občinskih komisij, imenovanih za spremljanje poteka projekta.

Glede revizije projekta s strani računskega sodišča pa na 2TDK izpostavljajo, da revizijo predvideva zakon o drugem tiru.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  17 .10. 2019 ob  19: 02
@stric... , kaj pa je bilo 10.10?
Stric iz ozadja |  17 .10. 2019 ob  14: 18
-1
vseved: A si bil10.10. v Ljubljani slučajno? Ne? Kako jih boš potem odstavil, a? S pisanjem na teh straneh, s pivom in čipsi ob sebi pred računalnikom brez mignit? In kaj bi Boris, je vpašanje za Anteja! Imamo tudi ponudbo kitajcev in turkov, pa nihče ne prdne....
vseved |  17 .10. 2019 ob  12: 02
Takoj odstavit Bratuškovo in tisto gljivo Dragonjo.
Istriano |  17 .10. 2019 ob  09: 01
Sem prepričan, da bo pri gradnji drugega tira vse čisto in popolnoma transparentno do zadnjega vijaka s katerim bodo privili tračnice. Bi skoraj dal roko v ogenj za to. Ta dva stavka, bi lahko objavili v Pavlihi kot vic, samo škoda da ta časopis že 20 let ne izhaja več.
vseved |  17 .10. 2019 ob  08: 35
Boris bi drugi tir naredil za 500 milionov € z vključenimi provizijami!