DRAMATIČEN NASTOP JANŠE: Poglejte, kakšne fotografije je imel med razpravo za ozadje (FOTO, VIDEO)

Svet

Nastop premierja Janeza Janše v razpravi o Sloveniji v okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije je zaznamoval spor z vodjo skupine Sophie in 't Veld glede predvajanja videa o napadih na novinarje v Sloveniji. Ko vodja skupine ni dovolila predvajanja videa namesto Janševe predstavitve, je premier prekinil povezavo.

Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije je danes drugič razpravljala o razmerah v Sloveniji. V razpravi naj bi poleg vrste drugih udeležencev sodelovala tudi premier Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti.

Janša - ob nastopu je imel za ozadje fotografije raznih izrazov kritik proti vladi, na primer transparente z napisi "smrt janšizmu" ali naslovnice Mladine s svojo podobo - je uvodoma poudaril, da je ta razprava namenjena notranjepolitičnemu razčiščevanju v Sloveniji, kar verjetno nikogar drugega ne zanima. Izpostavil je, da so bili novinarji v Sloveniji pretepeni do smrti in odpuščeni iz službe, ko so umirali, ter da predlaga prikaz videa o napadih na novinarje v Sloveniji.

Sledila je dolga in ostra izmenjava z vodjo skupine, ki predvajanja videa namesto ustne predstavitve premierja ni dovolila, saj da ni v skladu z utečenim procesom dela skupine. Janša je protestiral, češ da njenih argumentov "ne kupi" in da videa nočejo predvajati zaradi njegove vsebine.

Janša sedaj vodji skupine očita cenzuro. Žal je vodja skupine, ki naj bi spremljala spoštovanje svobode medijev v EU, kljub predhodnemu dogovoru cenzurirala predvajanje videa, ki osvetljuje probleme s svobodo medijev in napade na novinarje v Sloveniji, je zapisal na Twitterju.

In 't Veldova je izpostavila, da ni mogoče predvajati videa namesto ustne predstavitve, pred vprašanji članov skupine in odgovori, je pa dopustila možnost predvajanja na koncu razprave. Premier je vztrajal pri predvajanju na začetku, saj da je ta video uvod v njegovo in ministrovo predstavitev.

Povezave z ministrom za kulturo v skupini niso mogli vzpostaviti. Po omenjeni izmenjavi glede videa je povezavo prekinil tudi premier. Več članov skupine je podprlo odločitev vodje, član iz vrst desnosredinske EPP Vladimir Bilčik pa je pozval, naj se razčisti dogajanje v povezavi z videom pred razpravo.

"Nismo kino," je poudaril član skupine iz vrst zelenih Sergey Lagodinsky in podprl odziv vodje na Janševo zahtevo glede videa. Ob tem je izpostavil, da je Janša gost skupine, pa čeprav je premier, in da je takšno obnašanje sramota za prihodnje predsedstvo Sveta EU.

Evropska poslanka iz socialdemokratskih vrst Katarina Barley je prav tako podprla odločitev vodje, video pa je opisala kot "komunistični instrument", s katerim se premier predstavlja kot žrtev. "Noče ali pa ne more razpravljati brez dramatičnih slik in glasbe," je zapisala na Twitterju.

Za članico odbora iz liberalnih vrst Anno Julio Donath pa je nesprejemljivo, da poskuša premier parlamentarno skupino uporabiti kot glasilo za svojo propagando. Janši je očitala, da je poskušal ustvariti šov iz dela skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic.

Vodja skupine je poudarila, da Janševo ravnanje ni v duhu vzajemnega spoštovanja. V skupini so upoštevali vse njegove želje v povezavi s potekom seje. To da jih je želel presenetiti z videom, ki ga je posredoval ob začetku seje, pa ni izraz spoštovanja do Evropskega parlamenta. Zavrnila je tudi njegove obtožbe, da izvaja cenzuro. Videoposnetek si bodo člani odbora ogledali, nikakor ga ne bomo zatajili, je poudarila.

Na YouTube pa se je že pojavil zloglasni video.

Skupina za spremljanje demokracije, pravne države in temeljnih svoboščin je kasneje objavila še posebno izjavo, v kateri je izrazila obžalovanje zaradi prekinitve današnje razprave oziroma Janševe odločitve, da srečanje predčasno zapusti.

Kot so pojasnili, je Janša izrazil željo, da v okviru svoje uvodne predstavitve predvaja vizualno gradivo, za katerega se je nato izkazalo, da zajema tri video posnetke, ki so prispeli le nekaj minut pred začetkom srečanja, nekateri pa celo med srečanjem. Med izmenjavo mnenj je prišlo do pogojevanja takojšnjega predvajanja posnetkov z nadaljevanjem razprave s predsednikom vlade, kar je obžalovanja vredno, piše v izjavi.

Kot so še zatrdili, so po zaključku srečanja vsi člani skupine prejeli video posnetke, ki bodo del njihovih nadaljnjih posvetovanj enako kot vse ostalo gradivo, ki ga prejmejo tekom spremljanja. Dodali so tudi, da ostajajo odprti za nadaljevanje dialoga, delo pa bodo zdaj nadaljevali s pisnimi vprašanji za slovenske oblasti. "Upamo, da bodo slovenske oblasti pripravljene na odprto in konstruktivno razpravo," so zaključili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Resnica očem skrita |  27 .03. 2021 ob  08: 30
10
Če je kaj od EU kot institucije, potem bi morala vsem poslati eno zelo jasno sporočilo. Odvzeti predsedovanje na primer...
pinkopalinko |  26 .03. 2021 ob  23: 11
12
stric iz ozadja je pozabil, da je enkrat IJJ že bil v pshiatrični bolnici Poljanski nasip v LJ. verjetno ne zato, ker bi imel covid.
ojoj |  26 .03. 2021 ob  22: 49
11
@Stric iz ozadja, z zadnjim stavkom si dokazal, da si tocno to kar si napisal! @vseved je pač napisal, da je osebek psihopat in to je vrjetno napisal na podlagi dejanj, ki jih osebek zadnje dni ustvarja ( 30 let ).
kokodek |  26 .03. 2021 ob  22: 42
11
naj odgovorim še na večno vprašanje: stric iz ozadja je JJ
kokodek |  26 .03. 2021 ob  22: 40
meni je bil nastop super !!!! v prvi JJ vladi smo živeli v letu 1945, v drugi JJ vladismo bili v letu 1991, v tretji pa smo dospeli do leta 2001. na žalost pa smo leta 2021 in JJ je očitno star in NE ČUJE DOBRO
Obala1 |  26 .03. 2021 ob  21: 18
Evo tudi to se je zgodilo, da se strinjam z @vsevedom ....ne vem pa zakaj smo vsi se vedno tiho? Koliko mi je znano SDS ni zmagal na volitvah In to situacijo je zakuhal Barbie girl ki mu je neopravicen dal mandat
galeb |  26 .03. 2021 ob  20: 14
26
@vseved
Na žalost. Naj Evropa vidi in se v naprej malo pripravi, s kakšnim osebkom na čelu bo primorana shajati naslednjih nekaj mesecev... Sramota.
Stric iz ozadja |  26 .03. 2021 ob  19: 06
-27
vseved: A si psiholog? A si psihjater? Imaš licenco za dajanje diagnoz glede psihičnega stanja česarkoli ali kogarkoli? NE!? Potem utihni. A si pacienta pregledal in dal strokovno oceno? NE!? Potem utihni. A se zavedaš (v kar dvomim), da si s tem tvojim zapisom lahko prislužiuš kazensko ovadbo? Očitno si ti tisti, ki potrebuje kakšno pomoč...
Stric iz ozadja |  26 .03. 2021 ob  19: 06
-32
vseved: A si psiholog? A si psihjater? Imaš licenco za dajanje diagnoz glede psihičnega stanja česarkoli ali kogarkoli? NE!? Potem utihni. A si pacienta pregledal in dal strokovno oceno? NE!? Potem utihni. A se zavedaš (v kar dvomim), da si s tem tvojim zapisom lahko prislužiuš kazensko ovadbo? Očitno si ti tisti, ki potrebuje kakšno pomoč...
vseved |  26 .03. 2021 ob  18: 44
34
In ta psihopat bo predsedoval Evropi!