DRAMA NA MORJU: Tromba zajela in potopila ribiško ladjo

Kronika

Ribiška ladja Atlant se je danes zjutraj potopila pred rtom otoka Iž. Vsi člani posadke so se na srečo rešili, do onesnaženja morja naj ne bi prišlo. Kot piše Morski.hr, je nesrečo povzročila tromba.

Fotografija je simbolična. 

Tromba ali pijavica, kot jo imenujejo na Hrvaškem, je ciklonska nevihta velike moči. Na Jadranu najpogosteje nastane v obdobju dolgotrajnejše povečane oblačnosti in mirnega, tihega vremena. Močno vrtinčenje zraka na višini ustvari neke vrste lijak, ki sesa in vrtinči razburkano morje navzgor, kar ustvarja vrtinec, ki doseže višino med 100 in 300 m. Zračne mase na robu se vrtijo z izredno visoko hitrostjo, kar povzroči velike tlačne razlike proti redkemu zraku v notranjosti vrtinca. Posledica teh razlik je orkanska in tudi rušilna moč nevihte.

Po besedah ​​mornarja z ladje jih je pijavica dvignila, vse plastične posode za ribe vrgla na stran ladje, tako da je morska voda takoj vdrla v notranjost, navaja Morski.hr. "Prišla je tromba in jih obrnila," je za omenjeni portal povedala žena lastnika ladje. Ribiška ladja naj bi potonila 60 metrov.

Aplikacija Vesselfinder je pokazala, da je ladja izplula iz Kukljice na otoku Ugljan, nekaj časa pa je plula oziroma lovila ribe pred Salami in Žmanom na Dugem otoku, nato pa najverjetneje krenila nazaj proti Kukljici. Danes zjutraj okoli 7. ure je njen sistem za avtomatsko identifikacijo (AIS) prenehal delovati v bližini otoka Iž. Preiskava tragedije še poteka, nastala pa je večja gmotna škoda, poroča Dnevnik.hr.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija